U Drnišu se održava Festival pršuta

U Drnišu se održava Festival pršuta U Drnišu se održava Festival pršuta

Ovoga vikenda u Drnišu se održava peti međunarodni festival pršuta. Među 75 izlagača različitih proizvoda, više od 30 je pršutara iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Najbolji su nagrađeni, a posjetitelji su mogli uživati u okusima i mirisima raznih delicija.

Titula šampiona otišla je mesnoj industriji Braća Pivac, koja proizvodnju pršuta usavršava godinama, peti put sudjeluju na ovom festivali, i sda su dobili šampionsku titulu.

Zlatnu medalju dobila je pršutana Mrki iz Pakova Sela, godišnje proizvedu oko tisući i pol komada, mogli i više, kaže Tomislav Pelivan, ali najvažnije im je održati kvalitetu.

Mnogi pršutari, među njima i istarski Miro Vošten, ističu, kao najveći problem nedostatak domaće sirovine, proizvodnja svinja ne zadovoljava domaće potrebe, istaknuli su danas.

Hrvatska godišnje proizvede 350 tisuća komada pršuta, što pokriva tek polovicu domaćih potreba, a jedan od glavnih uzroka uzroka je manjak farmi, naglasio je danas potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, Dragan Kovačević.

Jedna je medalja, i to brončana, otišla u BiH, točnije u Livno, Pršutani Pavić. Zlatnu medalja za dimljeni necertificirani pršut dobio je klaster pršuta Crne Gore.

Današnjem festivalu nazočili su izaslanici predsjednice, Sabora, Vlade, Ministarstava poljoprivrede i turizma.

Jubilarni peti festival pršuta u Drnišu, nastavlja se i sutra različitim gastronomskim, zabavnim, kulturnim i drugim sadržajima.