U Drnišu sinoć održan Festival sira

U Drnišu sinoć održan Festival sira U Drnišu sinoć održan Festival sira

U Drnišu je sinoć svečano otvoren deveti po redu Festival sira - Drniš 2018. Na drniškoj Poljani predstavili su se proizvođači sira, ali drugih tradicijskih i autohtonih proizvoda, pršuta, meda i mednih prerađevina, raznih suvenira, rakija, likera i sl.

 

I ove godine, u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu provedeno je ocjenjivanje sireva, iz koje je vidljivo da je došlo do povećanja kvalitete sira koja je utvrđena temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sistemu, a u skladu s „Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda".

Pa je tako sinoć šampionsku titulu ponio OPG Mirko Validžić, za ovčiji sir iz mišine, dvije zlatne medalje otišle su tvrtki Tomaić Commerce iz Otočca za sir škripavac i polutvrdi kraljvlji sir s tartufima.

Srebrna medalja dodjeljena je Ankci Poljak iz Glavica za mladi kuhani sir, a srebrnu medalju dobio je i mladi Miloš Markoš iz Pađana za punomasni kravlji svježi sir.

Festival je i ove godine ispunio svoju zadaću, a to je promoviranje sirarske proizvodnje na području naše županije, a vidimo da svake godine kvaliteta sireva stalno raste,” ustvrdio je Josip Laća, voditelj Ureda HGK u Kninu, koji je inače i organizator ove manifestacije.