U Kijevu obilježen Dan branitelja

U Kijevu obilježen Dan branitelja U Kijevu obilježen Dan branitelja

Pod motom " Bili smo prvi kad je trebalo - da se ne zaboravi", u Kijevu je danas obilježen Dan branitelja. Ovo malo hrvatsko selo, 17.kolovoza 1990 godine, našlo u potpunom obruču neprijateljskih snaga tadašnje tzv. Republike srpske krajine.

Nakon postavljanja barikada, Kijevo je bilo potpuno blokirano, nije bilo struje, vode, telefona, lijekova.

No, mještani se vrlo brzo organiziraju, uspostavljaju krizni stožer, noćne straže, i u obranu kreću sa 17 pušaka, 2 pištolja, i 500 kilograma gospodarskog eksploziva. No potpuno je jasno, da kijevski branitelji trebaju značajniju pomoć, pa je krajem travnja 1991.godine u Kijevu uspostavljena Policijska postaja.

26.kolovoza pobunjeni Srbi i JNA počeli su opći napad na Kijevo – ubijeno je 20 branitelja i civila, srušeno više od 600 kuća. Kijevo je u blokadi bilo 375 dana.

Prof.dr. Josip Jurčević, istaknuo je danas da su agresija na Hrvatsku, a time i domovinski rat, počeli upravo 17.kolovoza 1990.godine. Tada nitko u svijetu nije vjerovao da ćemo se obraniti, branitelji su u Domovinskom ratu, obavili nemoguću misiju, ustvrdio je  prof. Jurčević.

Na današnjoj svečanosti bio je i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, koji je naglasio kako je upravo zajedništvo, pokazano 90-u Kijevu, bilo prisutno tijekom cijeloga domovinskog rata i upravo je ono donijelo pobjedu. A to nam zajedništvo, naglasio je, treba i danas.

Za sve poginule hrvatske branitelje i civile, u Kijevu je danas služena sveta misa, položen vijenac i zapaljene svijeće.

 Kijevo je bilo i ostalo simbol  stradanja i otpora hrvatskoga naroda, naglasio je danas, prisjećajući se tih dana tadašnji načelnik PU Šibenik, Nikola Vukošić: 

 

Nikola Vukošić

Preuzmite datoteke

Nikola Vukošić 1,8 MB