U Kninu obilježena 14. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade

U Kninu obilježena 14. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade U Kninu obilježena 14. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade

Polaganjem vijenca kod spomenika pobjede „Oluja 95” i misnim slavljem u Kninu je obilježena 14-ta obljetnica ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade. S Gardijskom oklopnom mehaniziranom brigadom, ovo je najveća taktička postrojba hrvatske kopnene vojske.

Gardijsku brigadu čine tri mehanizirane i jedna motorizirana bojna koje su nastale na temeljima slavnih gardijskih brigada Tigrova, Gromova, Pauka i Vukova. Sljedeći njihov put, pripadnici Gardijske mehanizirane čuvaju baštinu Domovinskog rata, ali i nesebično pomažu stanovništvu u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, od potresa do poplava, naglasio je ministar obrane Mario Banožić, te dodao:

Mi imamo ustavnu zadaću čuvati suverenitet države, ali isto tako sudjelovati u mirovnim misijama i operacijama, te biti potpora civilnim institucijama”

 

Zapovijedati ovakvom postrojbom iznimna je čast, rekao je brigadir Dražen Ressler ističući spremnost njegovih vojnika za međunarodne vojne operacije, a upravo se jedna satnije Motorizirane brigade Vukovi, priprema za operaciju KAFOR, podsjetivši:

Više od 400 pripadnika Gardijsko-mehanizirane brigade su sudjelovali u Domovinskom ratu, a ono što je naša najveća snaga, to su upravo ti ljudi, i mladost koja nam dolazi.”

U spomen na sve koji su život dali za domovinu, u Gospinoj crkvi služena je sveta misa.