U Kninu se obilježava Dan narcisa

U Kninu se obilježava Dan narcisa U Kninu se obilježava Dan narcisa

Liga protiv raka grada Knina, kao svake godine, i danas obilježava Dan narcisa. Na središnjem gradskom Trgu, aktivistice su dijelile cvijeće, a građani svojim prilozima podržali ovu humanitarnu akciju, a prikupljena sredstva namjenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Narcise su simbol dolaska proljeća, novog života i nade te su samim time postale i simbol dana čije je obilježavanje namijenjeno jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke i pružanju podrške svim onim ženama koje su od istog već oboljele. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda, jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegova izlječenja veća je od 95%.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u RH od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2015. godini  zabilježene su 2748 novooboljele žene  a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2017. godini 853 žene Rak dojke je drugi maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka.

Poklanjanjem stručka narcisa podsjećamo sebe i druge, da provođenjem redovitih preventivnih aktivnosti - samopregled, UZV dojki, mamografija, te sudjelovanje u programima probira, čuvamo i unaprjeđujemo vlastito zdravlje, ali i zdravlje društva u cjelini.

Dan narcisa je manifestacija koja se održava pod zajedničkim sloganom u svim gradovima Hrvatske koji imaju klubove žena liječenih i operiranih na dojci.