U srednjoj školi puštena u rad geotermalna dizalica

U srednjoj školi puštena u rad geotermalna dizalica U srednjoj školi puštena u rad geotermalna dizalica

U kninskoj srednjoj strukovnoj školi svečano je puštena u rad geotermalna dizalica topline, koja koristi toplinu tla, a njome se griju ili hlade dvije učionice. Projekt je eksperimentalnog i edukativnog karaktera, jer se učenicima želi pokazati kako se koriste obnovljivi izvori energije.

Ovaj Geothermal mapping IPA projekt, vrijedan je pola milijuna kuna i financira ga EU, a nositelj je zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje u suradnji s Hrvatskim geološkim institutom. Ovakve geotermalne dizalice koriste se na osam lokacija diljem Hrvatske te su većinom vezane uz tehničke i strukovne škole. 

Cilj projekta je promocija i primjena obnovljivih izvora energije, točnije dizalica topline koje koriste tlo kao toplinski spremnik, istaknuo je na promociji voditelj projekta, profesor sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Vladimir Skoko. Ova se tehnologija već primjenjuje u brojnim zemljama, diljem svijeta.

Način rada geotermalne dizalice objasnio je i ravnatelj kninske srednje strukovne škole Kralja Zvonimira Stipe Djaković, a u postavljanju geotermalne dizalice u kninsku srednju školu, kao koordinator je sudjelovao i suradnik u nastavi Ante Duilo. On je na prezentaciji govorio o relizaciji sustava i njegovoj praktičnoj primjeni.

Sustav s geotermalnom dizalicom dio je IPA projekta Geotermal Mapinga, o čijim je rezultatima govorio profesor Vladimir Soldo, a doktorica Staša Borović, s Hrvatskog geološkog instituta, održala je predavanje o utjecaju geološke građe i hidrogeoloških odnosa okolice grada Knina na izradu i rad dizalice topline.