Udruga "Sveti Bartolomej" održala prezentaciju invalidskih kolica

Udruga "Sveti Bartolomej" održala prezentaciju invalidskih kolica

Kninska Udruga osoba s invaliditetom "Sveti Bartolomej" danas je u svojim prostorijama održala prezentaciju elektromotornih i aktivnih invalidskih kolica, te kolica koje invalidi koriste u raznim sportskim aktivnostima. Prezentacija je bila povod da se iznese i cijeli niz problema s kojima se suočavaju invalidi u Kninu, a jedan od najvećih svakako je otežano kretanje ulicama kao i pristup stambenim zgradama i institucijama.

Nakon prezentacije nekoliko vrsta kolica prilagođenih osobama s invaliditetom, koje proizvodi jedna poznata tvrtka, članovi udruge Sveti Bartolomej iznijeli su cijeli niz problema s kojima se svakodnevno susreću. Tako Fabijan Tokmakdžija govori o tome kako za svog bolesnog sina Fabijana nije mogao nabaviti kolica po mjeri, jer je HZZO u početku odbijao njihov zahtjev.

Nakon uloženog prigovora, kolica su ipak dobili, tako da je ova priča, barem što se tiče nabavke kolica dobro završila. Sličnih problema imaju i drugi članovi ove kninske udruge, ali se najviše žale na otežano kretanje gradom, kaže predsjednik Josip Blažević, ističući posebno teško stanje u Tomislavovoj ulici.

Josip Blažević već nekoliko godina ukazuje na ovakve probleme u gradu, počevši od stambenih zgrada, do raznih institucija i javnih ustanova koje još uvijek nisu prilagodile pristup invalidima u kolicima. Zakonom o osiguranju pristupačnosti sve je točno propisano, kaže Blažević, ali u praksi svatko radi na svoju ruku, često i nepravilno. Međutim, ističe da ima i svijetlih primjera, poput Osnovne škole dr. Franje Tuđmana.

Nažalost, negativnih primjera ima puno više. Posljednji je primjer nova stambena zgrada koja se upravo dovršava, a nema ni lifta, a u prizemlju su samo manji stanovi. Tako jedan od roditelja apelira da se kod gradnje novih stambenih zgrada, uz sve ostalo, mora osigurati i pravilan pristup invalidima. Kninska udruga Sveti Bartolomej već godinama upozorava na sve ove teškoće. Zahvaljujući predsjedniku Blaževiću, brojni su problemi riješeni, ali još uvijek je to nedovoljno da bi invalidne osobe imale osiguran barem pristup i kretanje.