"Usklađivanje radne i obiteljske uloge"

"Usklađivanje radne i obiteljske uloge"

Novi Zakon o socijalnoj skrbi i Pravilnik o minimalnim uvjetima pružatelja socijalnih usluga na terenu je izazvao stanje konfuzije. Centri za socijalnu skrb tek počinju uređivati svoj dio papirologije, dosadašnjim pružateljima usluga projekti su prestali ili su pred krajem, a korisnici pate.

Sažetak je to današnje Tribine o usklađivanju radne i obiteljske usluge koja je organizirana u okviru projekta "Centar podrške za obitelji s ovisnim članovima".

Šibensko-kninska županija jedna je od najstarijih u zemlji. Samim tim najviše socijalnih usluga trebaju stanovnici starije dobi. Kako smo i uglavnom ruralna sredina, tako je onima koji te usluge pružaju, još teže s obzirom na međusobne udaljenosti korisnika.

Trenutačno stanje u tome području ocijenjeno je najgorim ikada.  

Novim minimalnim uvjetima koje korisnik mora zadovoljiti, između ostaloga je propisano najviše 1500 kuna po članu obitelji, ali i posjedovanje nekretnine. U zbilji se, međutim, ne može ni usporediti kuća u nekom zabačenom zaselku zaleđa naše županije, primjerice, s kućom u nekom urbanijem dijelu zemlje. Prema novim kriterijima čini se da će tek 10-ak posto dosadašnjih korisnika imati i dalje pravo na pomoć u kući. Ostali mogu sami plaćati.

Osim najčešće skrbi za starije i nemoćne osobe, kao korisničke skupine Centar podrške skrbi i za jednoroditeljske obitelji te invalidne osobe.

Projekt "Centar podrške za obitelji s ovisnim članovima" provodi Organizacija za građanske inicijative u partnerstvu s Udrugom Žena iz Drniša, regionalnim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Šibensko-kninskom županijom.