Usvojen gradski proračun za 2019. godinu

Usvojen gradski proračun za 2019. godinu Usvojen gradski proračun za 2019. godinu

Gradski vijećnici Knina usvojili su proračun za 2019. godinu. Planirani prihodi iznose 91.777.709 kuna, a rashodi 93.513.285 kuna . Grad je znatno povećao novčane naknade za novorođenčad, osigurao sredstva za sufinanciranje asistenata u nastavi za djecu s poteškoćama.

Novčana naknada za prvo novorođene dijete iznosi , kao i do sada, 3000 kuna, za drugo 5000, za treće dijete 7000, a za četvrto i svako sljedeće dijete 10 000 kuna. U proračunu je predviđeno milijun kuna za udžbenike za sve učenike osnovnih škola. Osigurana su sredstva za prijevoz srednjoškolaca koji se školuju u Šibeniku. Povećan je kako broj tako i iznos učeničkih i studentskih stipendija. Učeničke stipendije iznosit će 500 kuna, dok studentske rastu s 800 na 1000 kuna. Povećan je i broj sportskih stipendija. S 300 000 kuna Grad će poduprijeti razne projekte osnovnih i srednjih škola.

Udvostručen je iznos za sport i sportske aktivnost s pola na milijun kuna, a za kulturu je osigurano 1,2 milijuna. Prvi put predviđena su sredstva i to 150 000 kuna za istraživanje arheološkog lokaliteta Kapitula. Civilnim udrugama bit će tijekom iduće godine raspoređeno 545 000 kuna.

Iduće godine predviđena je gradnja kapelice s mrtvačnicom za što je osigurano 2,4 milijuna. Po riječima gradonačelnika Marka Jelića, asfaltirat će se 15 ulica u gradu. I dalje će se davati potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima. Za razvoj poduzetništva planirano je deset milijuna kuna.

 

HDZ je podnio tri amandmana na proračun. Nenad Tisaj tražio je 50 000 kuna za rad amaterske kazališne skupine pri župi sv. Ante i to za izvođenje "Muke Gospodina našega Isusa Krista". Josip Bebek podnio je amandman kojim je tražio 165 000 kuna za uređenje tribina na igralištu OŠ dr. Franje Tuđmana, dok je Maja Deronja tražila 150 000 kuna za nabavu narodne nošnje kninskoga kraja za HKD Napredak. Prva dva amandmana su prihvaćena, dok treći djelomično. Naime, iduće godine Napretku će se odobriti 75 000 kuna, a 2020.godine ostatak iznosa.

 

Gradonačelnik Marko Jelić je rekao da je proračun uravnotežen i odražava potrebe građana Knina. Napokon smo likvidni, proračun je stabilan, dobro stojimo, poručio je Jelić.

 

Njegovo mišljenje ne dijeli vijećnica Mosta Marija Ćurić koja je rekla da su sve ovo populističke mjere i da bi prioritet gradske uprave trebala biti radna mjesta. Ona je jedina bila protiv proračuna, dok je 5 vijećnika HDZ-a bilo ZA, a tri suzdržana. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Marinko Tokmakčija rekao je da je podržao proračun jer ne želi više da Knin slovi kao grad slučaj.

 

Čelnicima Grada upućena su brojna vijećnička pitanja, od toga koliko košta klizalište , hoće li Grad pomoći u sanaciji krovišta dvorane Srednje škole Lovre Montija, do pitanja što je s pročistačem otpadnih voda. Na kraju sjednice, vijećnica Marina Krvavica pitala je gradonačelnika je li istina da je Grad podnio  prijavu protiv bivšeg obnašatelja dužnosti gradonačelnika Nikole Blaževića zbog financijskih malverzacija, na što je Marko Jelić odgovorio da jeste i da su to napravili nakon dugotrajnog provjeravanja stanja, te da ne može ništa dalje komentirati.