Usvojena Strategija razvoja Grada Knina 2018.-2023.

Usvojena Strategija razvoja Grada Knina 2018.-2023.

Gradsko vijeće Grada Knina usvojilo je Strategiju razvoja grada Knina 2018.-2023. To je temeljni dokument razvoja grada s jasno definiranim strateškim ciljevima i projektima, sačinjen na osnovu analize postojećeg stanja.

U njegovoj izradi sudjelovali su predstavnici javnog, privatnog i društvenog sektora ,a u obzir su uzeti i neki prijedlozi i mišljenja građana koji su sudjelovali u javnoj raspravi.

“ U procesu planiranja razvoja obuhvaćeno je unaprjeđenje društvene infrastrukture, poticanje razvoja poduzetništva, turizma, valorizacija kulturnih, povijesnih i prirodnih bogatstava kojima grad Knin obiluje. Osnovni cilj  Strategije je povećati zapošljivost, spriječiti daljnje iseljavanje ljudi i poboljšati kvalitetu života ljudi. Donošenjem ovog dokumenta Grad se može natjecati za mjere ruralnog razvoja i tako koristiti izdašna europska sredstva kao i mjere Ministarstva poljoprivrede. Ovo je prva Strategija razvoja u povijesti Knina“,  rekao je u svom izlaganju  zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić.

Gradska vijećnica Mosta Marija Ćurić rekla je da je ovaj dokument  čista iluzija i presavršeno napisan da bi bio ostvariv dok je HDZ-ovac Robert Marić , iako podržava Strategiju,naglasio da su zdravstvo i socijalna skrb prepovršno obrađeni.

No, prava rasprava povela se nakon komentara nezavisnog vijećnika Davora Ilića koji se osvrnuo na konstataciju da je Veleučilšte Marka Marulića jedna od okosnica razvoja poduzetništva. Pita kakva je budućnost ove ustanove koja je ove godine upisala samo 13-ak studenata. Uskoro treba proći reakreditaciju  Ministarstva znanosti i obrazovanja,što je, kaže upitno pa pita hoće li Veleučilište ugroziti Strategiju.

„ Veleučilište neće ugroziti Strategiju razvoja. No, zbilja imamo ozbiljan problem ako reakreditacija Velučilišta ne prođe. Veleučilište je nedavno  odbilo veliki europski projekt prekogranične suradnje i to zbog totalnog nepoznavanja sustava. Krivac za sve ovo što se događa u ovoj ustanovi je Ministarstvo znanosti i obrazovanja jer zatvara oči pred onim što se tu događa. Dozvoljavaju se  politička kadroviranja, a u znanosti je samo jedno važno, a to je izvrsnost“ rekao je gradonačelnik Jelić i pouručio -Gradska uprava neće dozvoliti gašenje Veleučilišta  i u tom pravcu već je poduzela neke korake.

Reagirao je predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Marinko Tokmakčija koji je kazao da bi gašenje Veleučilišta bio zadnji udar  Kninu. No, otvorio još jedno pitanje-  poslovanje bolnice Hrvatski ponos Knin koje je, kaže, još veći problem.  „Ako se ugase bolnica i Veleučiliše to je kraj grada Knina“, poručio je s govornice Tokmakčija i zatražio tematsku sjednicu na ovu temu. Bolnica je navodno u velikom minusu, nagomilao se velik broj prekovremenih sati liječnika.

Gradonačelnik Marko Jelić odgovorio je  da je Grad spreman, bude li potrebno, preuzeti osnivačka prava i obveze bolnice.

Predsjednica Gradskog vijeća Vedrana Požar najavila je vijećnicama tematsku sjednicu, no prije toga, kaže, treba se sastati s mjerodavnima iz bolnice i Veleučilišta i snjima dogovoriti sjednicu.