Vjetrovito, kišovito, toplo ..

Vjetrovito, kišovito, toplo ..

Premda je već jučer bilo prilično vjetrovito, danas i sutra, ponegdje i u petak, bit će još vjetrovitije, na Jadranu uz često olujno jugo, mjestimice i orkansko! Dodatne nevolje na moru i područjima uz njega može prouzročiti i obilna kiša.

Jugo
 

Prema prognozama Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a (www.meteo.hr), koje se mogu poslušati i nahttp://radio.hrt.hr/emisija/vremenska-prognoza/904/, srednja brzina juga na većem dijelu Jadrana bit će od 30 do 60 km/h, pri čemu će povremeno puhati brzinom i većom od 80 km/h, osobito u noći i većom od 100 km/h. I u kopnenom će području biti relativno vjetrovito, osobito u gorju, uz također olujne udare južnog i jugoistočnog vjetra, a umjerenog do jakog vjetra bit će i u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. 

Valovitost mora 

Jačanjem juga rast će i valovitost mora, koja će većinom biti, rječnikom pomorske prognoze: „od 4 do 5 - valovito i jače valovito“, što znači da će visine valova biti od 1,25 metara do čak 4 metra, a na otvorenome moru u noći i „uzburkano“, s visinom valova i do 6 metara. 

Pomorski promet 

Zbog juga i velikih valova neke trajektne, brodske i katamaranske linije već su u prekidu (www.hak.hr;http://teletekst.hrt.hr/?str=471-01), a do kraja dana stanje će se još i pogoršati. Znatnije normalizacije prometovanja vrlo vjerojatno neće biti do subote. 

Obilna kiša 

Povremene kiše danas će biti uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, a od sutra gotovo diljem Hrvatske. Pritom je mjestimična obilna kiša gotovo sigurna. 
Najkišovitije će biti od danas navečer do petka navečer, na sjevernom i srednjem Jadranu, te u Gorskome kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije ponegdje i uz više od 100 litara po četvornome metru. Sporadične kiše bit će i tijekom vikenda, a vjerojatno i početkom sljedećega tjedna pa će barem ponegdje na moru i uz njega u sljedećih sedam dana, mjestimice i samo do vikenda, pasti i više od prosječne mjesečne količine kiše za cijeli studeni, a ne smije se isključiti ni mogućnost rušenja nekih rekorda. 

MeteoAlarm 

Osim na medijskim platformama HRT-a, upozorenja na opasne vremenske pojave na području Hrvatske stručnjaci DHMZ-a redovito objavljuju i na www.meteo.hr, a i na stranicama MeteoAlarma (www.meteoalarm.hr). Trenutačna upozorenja nisu crvenog – najvišeg stupnja, nego većinom malo manjeg – naranđastog, zbog juga i kiše na Jadranu i u područjima uz njega, dok se u sjevernijim krajevima za danas i sutra ne prognoziraju opasne vremenske pojave. No, promjene su moguće pa valja i dalje pratiti prognoze i upozorenja, te na temelju njih planirati aktivnosti. 

Podrobnu vremensku prognozu, ne samo kiše i vjetra, nego i nastavka iznadprosječne topline i još mnogobrojne meteorološke zanimljivosti, kao i upozorenja na opasne vremenske pojave, koja danas za HTV priprema mr. sc. Dragoslav Dragojlović, može se pratiti na HTV1 (http://htv1.hrt.hr/)  u emisijama Vrijeme, poslije Dnevnika 1, 2 i Regionalnog, te malo prije kasnovečernjih Vijesti iz kulture, a za one koji žele kratku informaciju o današnjem i sutrašnjem vremena postoje i mnogobrojne prognoze na HTV4 (http://htv4.hrt.hr/). 

Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a
Zagreb, 5. studenoga 2014.