XXIX. Sastanak pedijatara Dalmacije

XXIX. Sastanak pedijatara Dalmacije XXIX. Sastanak pedijatara Dalmacije

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U Hrvatskoj zabrinjavajuće raste broj pretile djece, a školska djeca u jadranskoj regiji deblja su od vršnjaka u kontinentalnom dijelu zemlje. Pokazuju to kontinuirana istraživanja HZJZ-a, pa su pedijatri veći dio stručnog skupa posvetili upravo problemu prekomjerne tjelesne mase i debljine.

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da u dobi od 8 i 9 godina, svako 3. dijete u Hrvatskoj ima previše kilograma.


Profesorica Sanja Musić Milanović iznijela je i podatak da će danas rođena djeca, ne zaustavi li se ovaj trend koji je prisutan u cijelom svijetu, zbog debljine živjeti 3 i pol godine kraće od nas.
Po broju pretile djece, među 39 zemalja, na vrhu je 5 mediteranskih. Hrvatska je na petom mjestu, s tim da je kod nas dodatno izražen porast pretile djece u jadranskoj regiji u odnosu na kontinentalce.


U kratkom vremenu od izbijanja pandemije novog koronavirusa, prva međunarodna istraživanja pokazala su nespremnost zdravstvenih sustava u svim državama. Osim toga, neki ostvareni dosezi u zdravstvenoj zaštiti djece u ovakvim situacijama se urušavaju, kazala je dr. Aida Mujkić, predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva, navodeći primjere


Predsjednik splitskog Ogranka Hrvatskog pedijatrijskog društva dr. Joško Markić upozorio je da u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Hrvatskoj nedostaje 50-ak timova. U Dalmaciji, posebno loša je situacija na pedijatrijskim odjelima bolnica u Zadru i Dubrovniku – opstaju zbog pomoći kolega koje dolaze iz cijele zemlje.


Organizacijom 29. sastanka u Kninu, pedijatri Dalmacije željeli su dati svoj doprinos obilježavanju 25. obljetnice Vojno redarstvene operacije Oluje. Njihovo izaslanstvo je pred spomenikom Hrvatske pobjede Oluja 95 položilo vijenac i zapalilo svijeće za svu djecu ubijenu u Domovinskom ratu.