Započeo Microfest Knin

Započeo Microfest Knin Započeo Microfest Knin

Sinoć je na kninskoj tvrđavi otvoren prvi Međunardoni Festival mikrotonalne glazbe – Microfest Knin, na kojem su se okupili glazbenici iz SAD-a i brojnih europskih zemalja. U sklopu festivala otvorena je i izložba fotografija Igora Čoke pod nazivom "Subverzvina estetika ulice."

Mikrotonalna glazba razlikuje se od ostale glazbe, zato što rabi različite ugodbe i u njoj se može koristiti više od 12 tonova unutar oktave, kaže organizator festivala, kninski glazbenik Jurica Jelić. Jelić naglašava da je ugodba koju mi danas koristimo, stara tek dvjestotinjak godina, pa je sada, kaže Jelić možda došlo vrijeme da se i to promijeni. Što se tiče Hrvatske, pa i šire regije, taj glazbeni pokret čini se počinje baš u Kninu. U Sjedinjenim američkim državama festival mikrotonalne glazbe održava se već 34 godine. Jelić se posljednjih godina povezao s američkim, ali i ostalim svjetskim glazbenicima, pa su zajedno odlučili da jedan takav glazbeni festival naprave baš u Kninu.

Osim Johnnija Reinharda sinoć su, nastupili, najprije solo, a onda i u grupama: Svjetlana Bukvić, podrijetlom iz BiH, ali već dvadeset godina živi i radi u New Yorku, Tolgahan Čogolu, turski glazbenik, čarobnjak na gitari, Filip Geršlauer, jazz saksofonist iz Njemačke, Juren Pol Teseling, izvrstan nizozemski basist, i domaćin, fretles gitarist i skladatelj Jurica Jelić. Kratko predavanje o mikrotonalnoj glazbi održala je i Carol Baron, muzikologinja iz New Yorka. U sklopu festivala otvorena je izložba crnobijelih fotografija "Subverzivna estetika ulice", antropologa i fotografa Igora Čoke, rođenog Kninjanina s beogradskom adresom. Čoko kaže da je ova izložba vizualno antropološki pokušaj uočavanja promjena koje donosi novo vrijeme na ovim prostorima i onoga što se događa u kontrastu sa stvarnim životom.Ili, najsažetije rečeno: racionalna i iracionalna stvarnost suočene u kompoziciji kadra. Izložba se može pogledati za vrijeme trajanja festivala, koji se nastavlja i danas, a završava u nedjelju, 24. kolovoza.

Suđeno po onom što smo sinoć čuli, ova je glazba jest pomalo neobična, ali vrlo zanimljiva, što su potvrdile i pozitivne reakcije publike.