Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Centar za inkluziju Šibenik u Kninu je organizirao Okrugli stol o zapošljavanju osoba s invaliditetom i zapošljavanju s podrškom. Ocjenjeno je da se, iako sporo, stanje ipak mijenja na bolje.

Centar za inkluziju Šibenik već je sedam godina usmjeren na radno aktiviranje osoba koje trebaju podršku. Trenutačno imaju14 osoba koje su zaposlene ili radno angažirane.
Centar nema službene podatke o zapošljavanju osoba s invaliditetom, rekla je Marijana Mijat, ali iz iskustva ocjenjuje da se stanje mijenja na bolje.

Udruga sv. Bartolomej, primjerice, osnovala je socijalno poduzeće i ako uspiju u naumu zaposlit će još nekoliko osoba s invaliditetom uz četiri koje su već zaposlene. Prema nekim procjenama, u Kninu je 20-ak osoba s invaliditetom koje bi se mogle uklopiti u sustav, samo treba stvoriti uvjete, smatra direktor udruge Vlado Arežina

U suradnji s udrugom Mladi u EU, Udruga pokreće projekt u kojem će zaposliti jednu osobu koja će na terenu potencijalne poslodavce upoznati sa subvencijama.
One poslodavce koji imaju više od 20 radnika, Zakon obvezuje da zaposle osobe s invaliditetom ili, ako to ne mogu ili ne žele, ispoštuju neku drugu kvotnu obvezu, kao što je plaćanje naknade Zavodu za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju. Većina bira ovo drugo rješenje, pa se godišnje u Fond uplati i više od 150 milijuna kuna za poboljšanje statusa OSI populacije.
Plaćao je donedavno i kninski Dječji vrtić, 1000 kuna mjesečno, a onda su odlučili zaposliti jednu osobu s invaliditetom, priča čelnica ustanove Mara Barić

U prva tri ovogodišnja mjeseca posredovanjem Zavoda za zapošljavanje u zemlji je zaposleno 616 osoba s invaliditetom, a na kraju ožujka bez posla ih je u evidenciji bilo više od 6 i pol tisuća. U Mjere aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini uključeno je novih 106 osoba s invaliditetom.