Zatvaraju li se male škole?

Zatvaraju li se male škole?

Ostvare li se Vladine najave o zatvaranju područnih škola s pet ili manje učenika, u Šibensko-kninskoj županiji prestat će s radom njih šest.

Šibensko-kninska županija je osnivač 14 osnovnih škola. Tri u svome sastavu imaju područne škole s manje od pet učenika: OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog iz Drniša - školu u Pokrovniku pohađaju četiri učenika, u Pakovom selu i Radoniću po dva i u Čavoglavama tri učenika.

OŠ Domovinske zahvalnosti Knin Područna škola Kijeva i OŠ Skradin Područna škola Piramatovci imaju po dva učenika, a Područna škola Perković nema niti jednog učenika još od lani.  

Ministar obrazovanja Željko Jovanović ove najave je objasnio nastojanjima da se svoj djeci u Hrvatskoj osiguraju jednako kvalitetni uvjeti obrazovanja. Ipak je vjerojatnije obrazloženje – ušteda. Državi se, naime, više isplati platiti prijevoz učenicima do udaljenijih mjesta, nego održavati prazne zgrade. Takvih je u zemlji 70-ak, a barem za sada iz ovoga plana su izuzete škole na otocima. One će uz primarni cilj - da djeca pohađaju nastavu u mjestima u kojima žive, ispuniti još jedan jednako važan – zadržati mlade ljude u rijetko naseljenim mjestima.