Zatvaranje vodičkog odlagališta otpada "Leć"

Zatvaranje vodičkog odlagališta otpada "Leć" Zatvaranje vodičkog odlagališta otpada "Leć"

Vodicama su dodijeljena bespovratna sredstva za sanaciju i zatvaranje odlagališta otpada "Leć", čime će se smanjiti štetni utjecaji na okoliš i ljudsko zdravlje, očuvati prirodni okoliš i smanjiti emisija stakleničkih plinova.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu Sanacije i zatvaranje odlagališta otpada „Leć“, potpisali su: gradonačelnica Vodica Nelka Tomić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, te Dubravko Ponoš direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za Vodice, kao poznatu turističku destinaciju, ovaj projekt ima posebno značenje, rekla je gradonačelnica Tomić.

Vodice-Leć, prvi je ovakav projekt koji se financira iz programa "Konkurentnost i kohezija". 2018. pripremaju se za zatvaranje i ostala odlagališta, a cilj je, kaže ministar Ćorić, da se u narednom razdoblju kreira cjelokupan sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

Direktor Fonda za okolišu i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš rekao je kako je cijeli ovaj posao oko sanacije odlagališta Leć dovoden pred realizaciju, što je izuzetno dobra vijest za Vodice.

Ukupna vrijednost projekta sanacije i zatvaranja vodičkog odlagališta otpada iznosi nešto više od 16 miljuna kuna, a gotovo 13 milijuna kuna financira se iz sredstava Europske unije, što predstavlja 85% ukupnih troškova. Ostatak iznosa sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Vodice. Potpisivanju ugovora nazočili su i šibensko-kninski župan Goran Pauk te saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev.