Završena energetska obnova OŠ Kistanje

Završena energetska obnova OŠ Kistanje Završena energetska obnova OŠ Kistanje

Nakon nešto više od godinu dana, završen je projekt energetske obnove OŠ Kistanje, vrijedan 3 milijuna i 600 tisuća kuna. Za 190 učenika i 40 djelatnika, to znači rad u ugodnim i toplim prostorijama, a za osnivača, Šibensko kninsku županiju, puno manje režijske troškove.

 Ravnateljica OŠ Kistanje Sanja Marasović Stručić, istaknula je kako je zgrada dobila potpuno novu fasadu, toplinski su izolirani vanjski i unutarnji zidovi, kao i međukatne konstrukcije između negrijanog i grijanog prostora. Osim postavljanja toplinske izolacije izvršena je zamjena svih otvora vanjske ovojnice zgrade uz zadržavanje elemenata za zaštitu od sunca, te je zamijenjena rasvjeta s LED rasvjetom koja je energetski učinkovitija. Uz sve to postavljena je i sunčana elektrana "OŠ Kistanje 1" ukupne instalirane snage 14 kW.  

Važnost projekta je u tome što smo iz energetskog razreda C, skočili u razred A plus”, istaknula  je danas ravnateljica Marasović Stručić.

Milijun i 400 tisuća kuna osigurano je izEuropskog fonda za regionalni razvoj, milijun i 200 tisuća iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini, dok je četvrtinu novca – oko milijun kuna osigurala Šibensko kninska županija. Prema riječima župana Gorana Pauka, u četvrtak će javnosti biti predstavljeni rezultati energetske obnove Srednje škole u Drnišu, pa uz obnovu OŠ Domovinske zahvalnosti u Kninu, te ove u Kistanjama, u prošloj su godini energetski obnovljene tri škole, na području županije, što svjedoči o njenom ravnomjernom razvoju.

Županijska razvojna agencija pripremala je sva tri projekta i sudjelovala u njihovoj provedbi, a njihova je važnost u tome što služe zajednici dugi niz godina, istaknuo je Josip Aras.

Projektom je postignut A energetski razred zgrade, a smanjena je i emisija CO2 za gotovo 85 posto, što će donijeti značajne financijske uštede, ali i doprinijeti očuvanju okoliša.