Zbog visokih temperatura velika opasnost od požara

Zbog visokih temperatura velika opasnost od požara

Pixsell

Do 31. listopada zabranjeno loženje vatre na otvorenom

Zbog velike opasnosti od mogućnosti izbijanja požara, policija još jednom upozorava građane da je, sukladno Županijskoj odluci o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima, do 31. listopada zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru ,izuzev roštiljanja na okućnicama ukoliko je osigurana dovolna količine vode za gašenje pepela.

Za fizičke osobe  koje se ne budu pridržavale ove odluke zapriječena je novčana kazna u iznosu od 500-2000kuna, a ako dođe do izbijanja požara , od 2000-5000 kuna, odnosno do 60 dana zatvora.

Zakonom o zaštiti požara, za izazivanje požara, predviđena je novčana kazna za fizičku osobu od 15 tisuća do 150 tisuća kuna,  a u slučaju nehaja od 2000-15000 kuna. Novčanom kaznom od 15 do 150 tisuća kuna kaznit će se i pravna osoba koja propustom izazove požar.

Ukoliko se nepromišljenim radnjama iz nehaja dovede u opasnost život i imovina,može se izreći kazna zatvora do tri godine, a ako su počinjene s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.