Županija dobila prvo Savjetovalište za palijativnu skrb

Županija dobila prvo Savjetovalište za palijativnu skrb

Hrvoje Jelavić/Pixsell

 

U Šibeniku je otvoreno Savjetovalište za palijativnu skrb, prvo takvo u Šibensko-kninskoj županiji. "Primarni cilj je educirati i savjetovati one koji u svojim obiteljima imaju neizlječive pacijente, ali i liječnike obiteljske medicine koji vode takve pacijente ", kaže dr. Ivo Blaće, predsjednik šibenskog ogranka Hrvatskog društva za palijativnu skrb. Usluge će u Savjetovalištu pružati psiholozi, anesteziolozi, kirurzi,onkolozi, a moći će se dobiti i duhovna pomoć.

Ustanova za zdravstvenu skrb "Kristofor" Savjetovalištu  je ustupilo prostorije za rad na godinu dana. Otvoreno je svakog radnog dana od 7-15h, a sve informacije mogu se dobiti na telefon 022/342-004.

"Svi pacijenti koji dođu u palijativnu fazu neizlječivi su i treba im stručna pomoć kod otpusta iz bolnice. Treba senzibilizirati javnost da pacijenti u terminalnoj fazi nisu odbačeni već se palijativnom skrbi obiteljima olakšava njega, a pacijentima posljednji trenutci života", ističe dr. Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva palijativne skrbi: