Hrvatski radio

Radio Knin

Izložba Nikše Zoričića

14.07.2015.

13:55

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kninu je otvorena izložba malih drvenih predmeta Nikše Zoričića. U svom radno- izložbenom prostoru u Zvonimirovj ulici Zoričić je prvi put Kninjanima predstavio svoje radove u drvu, koji obuhvaćaju razne ukrasne kutije, vaze, svijećnjake i druge predmete.

Nikša Zoričić, poznatiji kao najstariji živući igrač Dinare, cijeli život bavio se obradom drva. Uz uobičajene komercijalne poslove, desetljećima je izrađivao i manje predmete koje je obično poklanjao, a tek se sada u svojoj 89. godini odlučio da svoje uratke izloži javnosti.

Mali drveni predmeti, poput ukrasnih kutija, malih polica, škatulica, svijećnjaka i vaza izrađeni su vrlo jednostavno, ali Zoričić u njih unosi pokoji zanimljiv detalj, dizajnira ih s puno ukusa, tako da ovi uratci mogu poslužiti nekoj praktičnoj svrsi, ali se isto tako mogu ponuditi kao originalni suveniri.

Većina ovih drvenih izložaka razlikuju se od brojnih sličnih predmeta i suvenira, koje svakodnevno susrećemo, što nisu kičasti, naprotiv, oni predstavljaju izvrstan zanatski rad koji u pojedinim slučajevima ima i svoju posebnost, pa i jednu umjetničku dimenziju. Možete ih pogledati u Zoričićevu radno-izložbenom prostoru gdje će vas sam autor dočekati i predstaviti izložbene predmete.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.