Hrvatski radio

Radio Knin

Jasen Boko u kninskoj knjižnici predstavio putopisnu knjigu o Indiji

16.10.2021.

12:05

Autor: Dragan Gligora

Jasen Boko u kninskoj knjižnici predstavio putopisnu knjigu o Indiji

Jasen Boko u kninskoj knjižnici predstavio putopisnu knjigu o Indiji

Foto: - / -

Predstavljanjem knjige putopisa o Indiji Jasena Boke „Život i smrt uz svetu rijeku: Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva“ u Narodnoj knjižnici Knin započeo je Mjesec Hrvatske Knjige. Uz živopisno predavanje, popraćeno sa stotinjak fotografija, dodijeljene su i nagrade najčitateljima.

Putopisac, dramaturg i novinar Jasen Boko proputovao je više od pola svijeta, a u najdražoj uspomeni ostala mu je Indija, u koju, kako kaže, ne putuje, nego joj se vraća. Knjiga „Život i smrt uz svetu rijeku: Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva“ napisana je nakon nekoliko putovanja u ovu "svetu zemlju", a autora kroz nju ovaj put "vodi" rijeka Ganges, od ušća do delte u Bangladešu.

Indija je, kaže Boko, velika, lijepa, puna proturječnosti, ali i pomalo neobjašnjiva. Postoji puno predrasuda o Indiji, kao i o još nekim zemljama, naglašava Boko, zato preporučuje svima, koji za to imaju mogućnosti, da odu do ovog zasebnog svijeta, koji je istovremeno egzotičan i grub, svet i svakodnevan, bogat i siromašan, a vrlo često neobjašnjiv i nepredvidljiv. Barem se tako nam Europljanima čini:

 

Jasen Boko

U povodu ove manifestacije kninska knjižnica nagradila je i najčitatelje, u ovom slučaju najčitateljice: Ivu Brzicu u kategoriji mladih i Sanju Živković u kategoriji odraslih čitatelja:

Najčitateljice - Iva Brzica i Sanja Živković:

 

Najčitateljice

O događajima i akcijama koje će se u knjižnici odvijati za vrijeme Mjeseca hrvatske knjige govori Ana Sunko:

 

Ana Sunko

 

Narodna knjižnica Knin ima 1169 aktivnih korisnika. Prednjače čitateljice - 803, dok je čitatelja 366.

Treba istaknuti i da knjižnica raspolaže s bogatim gondom od 55 tisuća knjiga, a tu je i 400 primjeraka ostale građe - CD-a, DVD-a i dr. EG.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.