Hrvatski radio

Radio Knin

"Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča"

10.11.2017.

17:29

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kninskoj knjižnici danas je otvorena izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“, a svaka od tih priča simbolično je vezana uz jedan od Krkinih slapova. Izložba je nastala suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Nacionalnog parka Krka.

Priče o rijeci Krki svoj sadržaj najvećim dijelom crpe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kaže ravnateljica knjižnice Tatiana Petrić. Jedna od glavnih značajki ove izložbe, povezivanje je prirodne i kulturne baštine ovog kraja, rekla je Petrić.

Jedan od najznačajnijih istraživača Krke je i dr. Drago Marguš, stručni voditelj u Nacionalnom parku Krka, koji ovu čudesnu rijeku proučava već 25 godina, a kao posebnost ističe njen podzemni svijet.

Autorica izložbe, Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, ističe kako izložba prati simboliku broja sedam. Koncept izložbe tako se sastoji od sedam tema, odnosno sedam priča. 

A te priče obuhvaćaju legende, povijest, život uz Krku, umjetnike i istraživače koji su se njome bavili, pa i dojmove posjetitelja koji se dive njenoj ljepoti. Izložba Krka u oku istraživača, nastavak je suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Nacionalniog parka Krka u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Ove su ustanove do sada zajedno ostvarile i tematske izložbe o Burnumu, tajnama podzemlja Krke te kreirale virtualnu Prošlost i sadašnjost Krke. Na otovorenju izložbe govorio je i kninski gradonačelnik dr. Marko Jelić i ravnateljica knjižnice Kornelija Belak. U glazbenom dijelu programa nastupio je Hrvoje Marić.  U kninskoj knjižnici izložba se može pogledati do 25. studenoga, a nakon toga seli u Šibenik, Drniš i Skradin.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

8 dana

Zamućenje vode

Čaša vode