Hrvatski radio

Radio Knin

Otvorena izložba Ane Barbić Katičić

16.09.2017.

20:39

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U petak je u galeriji Kninskog muzeja na tvrđavi otvorena izložba renomirane hrvatske slikarice Ane Barbić Katičić. Svi radovi obrađuju jednu temu - "sudbinu" umjetničkih djela u raskošnim interijerima tajkunskih salona.

Bit ovih radova izvrsno je naglasila autorica teksta iz kataloga izložbe Vanja Babić. Babić ističe kako umjetnica salone tretira isključivo linjski, čime zapravo "skriva" umjetnine, stavlja ih u drugi plan, i tako svodi umjetnička djela na materijalisitčku činjenicu. Dojam i namjera pojačani su samom izvedbom, odnosno materijalom kojim Ana Barbić Katičić slika, a to je građevinski silikon. Na taj način vrijedna slikarska djela koja vise na zidovima bogataških interijera, na neki način gube svoju pravu funkciju i postaju zapravo statusni simboli.

Slična zapažanja iznijela je na otvaranju izložbe i koautorica postava Ivana Mikulić sarić, inače i voditeljica galerije Kninskog muzeja. O izložbi je govorio i Ante Šimić, voditelj marketinga muzeja, kao i sama autorica. Izložbu je otvorila predsjednica kninskog Gradskog vijeća Vedrana Požar. 

Akademska slikarica Ana Barbić Katičić oslikala je i mural Slava pobjede u stalnom postavu Domovinskog rata Oluja 95, u Kninskom muzeju. 2010. oblikovala je i nagradu THE BEST FIFA FOOTBALL AWARD za najbolja postignuća u svjetskom nogometu koju dodjeljuje FIFA.

 Izložba je otvorena do 4. listopada 2017.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.