Hrvatski radio

Radio Knin

Pjesnička manifestacija "Stijeg slobode"

04.08.2015.

13:44

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoć je na kninskoj tvrđavi održana pjesnička manifestacija domoljubne pjesme stijeg slobode. Dvadeset pjesnika govorilo je svoje domobljubne stihove, a pet najboljih odabrano je za finalnu večer koja će se održati u Pakoštanama 12. listopada.

Pjesničku manifestaciju Stijeg slobode pokrenuo je kninski i zadarski pjesnik Nikola Šimić Tonin koji je na taj način htio odati počast Hrvatskoj, Kninu, ali i samom poetskom stvaralačkom činu.

Suorganizator manifestacije je kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra, čije su brojne domobljubne pjesme uglazbljene, a najpoznatija je Stina pradidova.

Dvadesetak pjesnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine predstavilo se na sinoćnjoj manifestaciji s po jednom pjesmom. Sve su one odisale iskrenim domoljubnim zanosom, no razlikovale su se svojom umjetničkom kvalitetom. Po mišljenju žirija najbolje su pjesme Anite Martinac, Dinka Škevina, Fabijana Lovrića, Frane Bilića i Miljenka Buljca. Jedna od najboljih svakako je pjesma Vojnik u srcu, mostarske književnice Anite Martinac.

Svojom pjesmom o šibenskim braniteljima oduševio je i poznati pjesnik Dinko Škevin, poznat kao tekstopisac, ali i umjetnik autentičnog umjetničkog izričaja.

Nakon uspjele kninske večeri, na kojoj je u glazbenom dijelu nastupila i ravnokotarska pjevačka skupina Sokolovi, drugi dio manifestacije seli se u Pakoštane, gdje će se 12. listopada, na sam rođendan generala Gotovine, održati završna večer na kojoj će biti izabrana i najljepša pjesma cijele manifestacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.