Hrvatski radio

Radio Knin

Predavanje i film Nikole Horvata o Colorado Trailu

01.03.2022.

10:25

Autor: HRT

Nikola Horvat Tesla

Nikola Horvat Tesla

Foto: Dragan Gligora / HRT

Sinoć je u kninskoj knjižnici putopisac i avanturist Nikola Horvat- Tesla, održao predavanje o svom putovanju Colorado Trailom, a nakon toga prikazan je i njegov film Why do I hike, o toj, kažu, najljepšoj američkoj stazi. 

Nikola Horvat

Nikola Horvat

Foto: Dragan Gligora / HRT

Hodanje Colorado Trailom nije samo putovanje divljinom ili avanturistički izlet divljim zapadom, to je i susret s prirodom, ljudima, i samim sobom, ili kako kaže sam Nikola Horvat, to je ponovno otkrivanje Amerike:


Snimanje filma o Colorado Trailu bilo je posebno zahtjevno, jer je Nikola bio i protagonist, snimatelj i redatelj, pilot drona i autor naracije. Film “Why do I hike” osvojio je nekoliko nagrada na domaćim i stranim festivalima, a njegova je posebnost u tome što se prikaz putovanja skladno nadopunjuje poetsko-meditativnim govorom o prirodi, hodanju i vremenu koje se na takvom jednom putu naprosto usporava. Tako, samo hodanje divljinom dobiva čak i neku višu dimenziju, a koristi i mentalnom zdravlju:


Sljedeći izazov Nikoli Horvatu je svjetski poznat, ali vrlo zahtjevan, pa čak i opasan - Continental Divided Trail:


Nakon ovog putovanja koje će biti puno teže i duže, Nikola Horvat snimit će isto tako film, koji je nazvao - Why do I hike II, za koji je nabavio još bolju, kvalitetniju opremu, tako da nakon nove avanture očekujemo još jedan dobar uradak, koji ćemo, nadamo se, vidjeti jednoga dana i u Kninu.


Narodna knjižnica Knin

Narodna knjižnica Knin

Foto: Dragan gligora / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.