Hrvatski radio

Radio Knin

Predstavljena knjiga dr. Josipa Jurčevića o slučaju Perković

20.11.2013.

13:28

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoć je u svečanoj dvorani kninskog Veleučilišta predstavljena knjiga poznatog hrvatskog povjesničara dr. Josipa Jurčevića pod nazivom "Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti". O knjizi je uz autora govorio i književnik fra Ante Čavka.

Sam naziv knjige upućuje na temu koja zaokuplja hrvatsku javnost već nekoliko mjeseci. Međutim, autoru Josipu Jurčeviću slučaj Perković poslužio je za jedan veći zahvat u širu političku problematiku koja je, po Jurčevićevu mišljenju, dugo skrivana. Sve je to u ovoj knjizi uobličeno na razumljiv način, kaže Jurčević, da možemo razumjeti što nam se događa i kako nam se događa. Autor u knjizi ispravlja još jedan, nenamjeran ili namjeran propust, naime o Perkoviću, njegovu životu i djelovanju vrlo se malo zna. Zašto Perkovića ne mogu izručiti? Zašto tolika tajnovitost oko Perkovića zapitao se na sinoćnjem predstavljanju i fra Ante Čavka. Ne krije li se ona možda u onome što sve Perković zna, a čega se neki boje. No, nije problem samo u Perkoviću, kaže profesor Jurković. Radi se o cijelom obavještajnom sustavu iz bivše države, koji stoji iza njega. U knjizi se može naći i cijeli niz podataka, istraživanja i analiza o uzroku svega onoga što se danas događa u Hrvatskoj, koje su to strukture i osobe koje su dovele do pljačke, a time i destabilizacije Hrvatske. Program predstavljanja knjige vodila je dr. Ozana Ramljak, a organizator je Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, podružnica Šibensko-kninska.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.