Hrvatski radio

Radio Knin

Razgledavanje kulturnih znamenitosti Drniša

13.01.2019.

14:16

Autor: Dragan Gligora

Razgledavanje kulturnih znamenitosti Drniša

Razgledavanje kulturnih znamenitosti Drniša

Foto: - / -

Županijska Udruga turističkih vodiča Mihovil i ove je godine povodom Dana međunarodnog priznanja RH poklonila građanima besplatno vođenje po Šibeniku i Drnišu. U Drnišu je razgledavanje počelo točno u podne, u parku kod Vrela života Ivana Meštrovićeva, čija su djela bila i glavna tema razgledavanja.

Ivan Meštorić podrijetlom je iz obližnjih Otavica, ali je cijeli život bio vezan uz Drniš, tako da je u samom gradu, osim "Vrela života", još pet njegovh spomenika, dok se u samom muzeju čuva pedesetak njegovih radova.

Odaziv, nažlost nije bilo velik, a najviše posjetitelja došlo je upravo iz Šibenika. Među njima je bila i Ida, koja je pomno pratila izlaganja Josipe Petrine i razgledala gradske kulturne i povijesne znamenitosti Drniša. Prvi put u ovakvom jednom razgledavanju Drniša, bila je i jedna mlada Ruskinja Evgenija, koja već pet godina živi i radi u Šibeniku. Ona se, između ostalog, iznenadila, da u Drnišu postoji jedna tako lijepa pravoslavna crkva. 

Besplatno vođenje u Šibensko-kninskoj županiji organizirano je još i u Šibeniku, a u Hrvatskoj se održava već petu godinu. Ove godine čak u 56 gradova. Iz udruge Mihovil ističu kako projektom žele naglasiti važnost nacionalnog identiteta i kulturne baštine i ujedno istaknuti važnost zaštićenih povijesnih i kulturno važnih lokaliteta. U Kninu ove godine nije bilo organiziranog razgledavanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.