Hrvatski radio

Radio Knin

Za 20. obljetnicu Oluje stalni postav o Domovinskom ratu

07.05.2015.

13:52

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kninski muzej ovih dana intenzivno radi na stalnom postavu posvećenom Domovinskom ratu, koji će biti smješten u zgradi posebno obnovljenoj za ovu svrhu. Uz ovaj postav, muzej priprema još sedam važnih projekta, koji će, nakon realizacije, unutrašnjosti tvrđave dati jedan nov, poboljšan izgled cijelom ovom prostoru.

Stalni postav Kninskog muzeja o Domovinskom ratu radit će se uz pomoćć Ministarstva kulture i grada Knina, a koštat će gotovo 5 milijuna kuna. Svaki njego segment pomno je planiran, kaže ravnatelj muzeja Zvonimir Jelić. Uz sve ono važno što je prethodilo samom ratu, obuhvaća:

ton:

Ovaj postav bit će postavljen u staroj, ali devastiranoj zgradi, koja se nanovo gradi baš za ovu namjenu. Najvažnija komponenta ovog postava, koji će se nalaziti na dvoetažnom prostoru od 300 kvadratnih metara, jest prezentacija vojno-redarstvene akcije Oluja, kaže viša kustosica muzeja Manda Zelić:

ton:

Osim stalnog postava o Domovinskom ratu, Kninski muzej radi na još sedam projekata. Oni obuhvaćaju obnovu ili izgradnju novih sadržaja na samoj tvrđavi, kao što su: uređenje Kaštela, uređenje Bandijere i podizanje spomenika Franji Tuđmanu, zatim Belveder, muzejsko-galerijska cjelina, koju treba upotpuniti, uređenje arheološkog parka, parkirališta i šetnica unutar i izvan tvrđave, te izgradnja novog ugostiteljskog objekta s manjom pozornicom. Cijeli prostor tvrđave, naglašava ravnatelj Jelić dao bi tako jednu cjelovitu povijesnu sliku Knina, od Kralja Zvonimira do Oluje:

ton:

Planirani sadržaji moraju se realizirati u roku od tri godine, a teški su oko 5 milijuna eura, što je dio od onih 25 milijuna nepovratnih sredstava koje je grad Knin dobio od Europskih fondova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.