Hrvatski radio

Radio Knin

Jeste li znali za kninske krvave izbore iz 1865.?

23.01.2023.

15:49

Autor: Radio Knin

Nadgrobni spomenik Lovri Montiju

Nadgrobni spomenik Lovri Montiju

Foto: scokaric / HRT

Prvi slobodni izbori za Općinu Knin, nakon pada Bachovog apsolutizma, održani su 1865. godine, no Narodna stranka nije uspjela tada osvojiti vlast u gradu, što je rezultiralo pobunom birača i sukobom u kojem je više osoba smrtno stradalo.

Lovre Monti, jedan od začetnika preporodne misli u Hrvatskoj, nakon toga bio je uhićen i zatvoren u Zadru. Sljedeće godine održani su novi izbori na kojima su pobijedili narodnjaci, a za gradonačelnika je izabran Lovre Monti. Knin je tako postao jedan od prvih dalmatinskih gradova u kojima je na vlast došla Narodna stranka.

Lovre Monti zalagao se za uvođenje hrvatskog kao službenog jezika te za sjedinjenje Dalmacije, Hrvatske i Slavonije. Zanimljivo je da je već tada tražio povezivanje Hrvatske željezničkom prugom, i to preko Knina, što je realizirano tek 1925. godine. O društvenom i političkom značaju ovog velikana, razgovarali smo s profesorom Bogdanom Cvjetkovićem:

Bogdan Cvjetković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.