Hrvatski radio

Radio Knin

20. sjednica Gradskog vijeća Grada Knin

14.03.2023.

20:40

Autor: HR Knin

sjednica

sjednica

Foto: Nives Hladnić / HRT

Poskupljuje vrtić, smanjuju se koeficijenti nekim zaposlenicima Kninskog muzeja, grad povećava minus na bankovnom računu, u Gradsko vijeće vratila se bivša predsjednica Vedrana Požar, kao vijećnica.

Vijećnici su usvojili novi Pravilnik o radu Kninskog muzeja kojim su se uskladili koeficijenti zaposlenika te ustanove s koeficijentima zaposlenika ostalih javnih ustanova u gradu, pa će se djelatnicima s visokom stručnom spremom koeficijent smanjiti s 2,0 na 1,9.

HDZ-ova vijećnica Ana Marić prigovorila je Gradskoj upravi kako su trebali odgovornijim poslovanjem pronaći način da usklade ostale koeficijente prema Muzeju, a ne ljudima skidati njihova stečena materijalna prava.

Usvojeno povećanje iznosa sudjelovanja roditelja u cijeni vrtića!

Više od 20 godina cijena se nije mijenjala, bila je 500 kuna, sada će biti 100 kuna viša, odnosno 13,27 € i iznosit će 79,63 € za 10-satni program. MOST-ov vijećnik Tomislav Čolak tražio je da se korisnici usluga vrtića oslobode plaćanja za drugo dijete, ali nije prošlo. Ostaje 50 posto cijene za drugo dijete, a za treće i svako sljedeće dijete roditelji i dalje ne plaćaju.

Vijećnici su usvojili predloženu Odluku, kao i Odluku o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u Dječji vrtić Cvrčak temeljem Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Prihvaćena je i Odluka o donošenju Izvedbenog plana za ostvarivanje prava i potreba djece na području Grada Knina za 2023. godinu, koja se temelji na uključenju u akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece”. Razrađena je kroz deset programskih područja i teška je 2.877.361,58 €.

Rasprava o predloženoj Odluci o izmjeni odluke o izvršavanju Proračuna Grada Knina za tekuću godinu, kojom se povećava minus na bankovnom računu Grada s milijun eura na 1.300.000 € kako bi Grad mogao održati likvidnost u slučaju potrebe, otvorila je brojna pitanja, od kašnjenja plaća vatrogascima, dosadašnjih zaduženja grada, do provedbe europskih projekata.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić rekao je da nije istina da Grad nema novca, već čekaju da im Središnja agencija za financiranje i ugovaranje refundira oko 3 milijuna eura koje je Grad platio izvođačima na provedbi EU projekata.

„Bilo je problema s financijskim tokom, plaće koje kasne bit će isplaćene ovih dana”, poručio je gradonačelnik.

Vijećnici su prihvatili Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP), Odluku o osnivanju i imenovanju Savjeta za zaštitu potrošača javnih usluga te Godišnju analizu stanja u 2022. i godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Knina za 2023. godinu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.