Hrvatski radio

Radio Knin

23. obljetnica oslobođenja Miljevaca

21.06.2015.

12:37

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Drinovcima je obilježena 23. obljetnica oslobođenja Miljevačkog platoa. Od 21. do 23. lipnja 1992. pripadnici Hrvatske vojske oslobodili su do tada okupiranih 108 četvornih kilometara i svih sedam sela. Pritom je poginulo 6 hrvatskih branitelja, a dvojica su u idućim danima umrla od posljedica teškog ranjavanja.

U prigodnom programu, okupljenima su se obratili redom, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, župan Goran Pauk a onda i predstavnik ratnih brigada, sudionika oslobođenja Miljevaca, Ivan Vukić Nipper.

Izaslanik predsjednice Republike, Dražen Budiša, podsjetio je na tijek odvijanja operacije oslobađanja Miljevaca. 108 četvornih kilometara, rekao je, možda nije puno, ali je značaj akcije ogroman

 

Valja napomenuti kako je okupirani prostor Miljevaca bio u tzv. ružičastoj zoni, pa je nakon akcije UNPROFOR od HV-a zahtijevao da se vrati na prvotne položaje, prije 21. lipnja. Isto to tražilo je i Vijeće sigurnosti UN-a u posebnoj rezoluciji, alije HV to odbio.

Na Miljevcima su danas bili i Ante Deur, savjetnik predsjednice Republike za branitelje, te Dražimir Jukić, predsjednik Zbora veterana gardijskih postrojbi.

Za sve poginule i umrle hrvatske branitelje služena je sveta misa, a obilježavanje 23. obljetnice oslobođenja Miljevaca nastavljeno je druženjem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.