Hrvatski radio

Radio Knin

25. obljetnica akcije Plitvice

31.03.2016.

17:43

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odana je počast Josipu Joviću, a u prvom redu na svečanosti bili su preživjeli sudionici akcije Plitvice, pripadnici posebnih jedinica policije Kumrovec, Lučko i Rakitje, te postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik.

Oni su prije 25 godina uspjeli uvesti mir i poredak kojega su ugrozili lokalni srpski ekstremisti, u namjeri da Plitvička jezera pripoje tvorevini tzv. Krajini. 

Protokolom predviđeni govori predstavnika državne vlasti, očekivano, isticali su žrtvu poginulog junaka Jovića, zahvalu njegovoj, ali i svim obiteljima poginulih branitelja, a najkonkretniji bio je zapovjednik akcije Josip Lucić. On je rekao da borba nije završena i da su hrvatski branitelji vrlo nezadovoljni. Sada zahtijevaju brzo i odlučno političko djelovanje da se zaustavi teror koji uništava Domovinu i proganja mlade u svijet.
I baš danas, kad se Hrvatska sjeća svoje prve žrtve u Domovinskom ratu, probuđene emocije dodatno je uzburkala haška presuda Šešelju. I na Plitvicama, u nevjerici, branitelji su je komentirali, svjedočeći o posljedicama bolenih velikosrpskih ideja. No, nisu dozvolili da ta vijest baci sjenu na ovu, 25. obljetnicu pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.