Hrvatski radio

Radio Knin

27. obljetnica zvjerskog ubojstva obitelji Čengić

18.01.2019.

15:20

Autor: Nives Hladnić

27. obljetnica zvjerskog ubojstva obitelji Čengić

27. obljetnica zvjerskog ubojstva obitelji Čengić

Foto: - / -

Prije 27 godina, u Erveniku kod Knina, počinjen je zločin nad obitelji Čengić. U osvetničkom pohodu, pripadnici tzv. krajinske milicije ubili su i zapalili roditelje i dva dječaka. Samo jedan počinitelj završio je u zatvoru, a dvojica su prošle godine oslobođena krivnje zbog greške u optužnici.

Osmorica srpskih pobunjenika Slobodan Kovačević, Damir Travica, Željko Travica, Veljko Travica, Nebojša Travica, Vujo Šašić, Vojislav Romić i Boško Kovačević optuženi su za ovaj zločin u Šibeniku još 92. godine i osuđeni u odsutnosti na po 15 godina zatvora. Samo je Damir Travica, završio na odsluženju 15-ogodišnje zatvorske kazne. Nebojša Travica i Željko Travica lani su pravomoćno oslobođeni krivnje za ratni zločin, i to zbog propusta šibenskog Županijskog državnog odvjetništva. Kako je naveo Vrhovni sud, u optužnici nije naznačeno “koji bi propis međunarodnog prava bio prekršen u konkretnom slučaju”.
Vlado Čengić, brat ubijenog Drage

Na grob obitelji Čengić i pod spomenikom ispred obiteljske kuće vijence su položili članovi obitelji, predstavnici Grada Benkovca te braniteljskih i stradalničkih udruga. I ove godine ubijenima se poklonio načelnik općine Ervenik Predrag Burza, zajedno s Borislavom Šarićem, predsjednikom županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine

Ovakvih tragičnih sudbina, poput ubojstva obitelji Čengić, je puno, a svaka podsjeća da je premalo osuđenih počinitelja ratnih zločina protiv civila. Procjenjuje se da je civilnih žrtava između 4 i 8 tisuća. Ubijeni dječaci samo su dvoje od 402 djece koja su izgubila živote u Domovinskom ratu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.