Hrvatski radio

Radio Knin

30 godina 142. brigade

03.12.2021.

11:23

Autor: Nives Hladnić

30    godina    142.   brigade

30 godina 142. brigade

Foto: - / -

142. brigada osnovana je 1. prosinca 1991. godine. Kroz nju je prošlo oko 6 i pol tisuća ljudi iz Drniša, Kaštela, Knina, borili su se na drniškom području i na Južnom bojištu. Na tom ratnom putu poginula su 22 pripadnika, a 19 ih je preminulo od posljedica ranjavanja.

Proslava se održala u Drnišu, započela je mimohodom pripadnika brigade od Poljane do crkve Gospe od Ružarija. Poginulima je odana počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pod Križem kod crkve, nakon čega je šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić služio svetu misu.

U povodu 30. obljetnice 142. brigade u drniškom Domu kulture održana je svečana akademija.
Umirovljeni general Damir Krstičević, kao premijerov izaslanik čestitao je svim pripadnicima brigade tu veliku obljetnicu i zahvalio na svemu što su napravili za Domovinu od 91. do 95. godine

Damir Krstičević

Čestitke i zahvalnost pripradnicima 142. brigade uputio je drniški gradonačelnik Josip Begonja. Osvrnuo se na žrtve, branitelje i civile, koji su poginuli i ubijeni u Domovinskom ratu

Josip Begonja

Slavu drniške brigade baštini Udruga branitelja 142. brigade. Govori njezin predsjednik Dragan Radeljak

Dragan Radeljak

Više od 2 tisuće pripadnika brigade nositelji su Spomenice iz 91. godine ili su odlikovani medaljom Oluja.
142. brigada pohvaljena je za junaštvo u Domovinskom ratu. Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 22. svibnja 2006. odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog. Nekoliko istaknutih pripadnika brigade odlikovano je Redom Hrvatskog križa i Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.