Hrvatski radio

Radio Knin

31. godišnjica ustroja Prvog hrvatskog redarstvenika

04.08.2021.

15:27

Autor: Nives Hladnić

31. godišnjica ustroja Prvog hrvatskog redarstvenika

31. godišnjica ustroja Prvog hrvatskog redarstvenika

Foto: - / -

Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95, a nakon svete mise u Gospinoj crkvi, u dvorani Studentskog doma fra Luje Maruna održana je svečana akademija.

Na današnji dan 1990. prema Zagrebu uputilo se 1800 momaka iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine kako bi formirali oružane snage. U tadašnjim prilikama i prema važećim zakonima, prvenstveno pitanje bilo je legalnost i legitimnost takve oružane sile. Pa je uporište pronađeno u članku 25 Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je dozvoljavao formiranje jedinica posebne namjene.
I tako je 5. kolovoza 1990. nastao Prvi hrvatski redarstvenik.
Više od 100 dragovoljaca s područja naše županije, od kojih se njih nekoliko desetaka iz Knina i Kijeva uputilo s kninskog kolodvora, otvoreno pokazujući svima u Kninu kako Hrvati žele živjeti svoj na svome, u svojoj samostalnoj državi i kako su spremni na žrtvu i služenje svome narodu, istaknuo je predsjednik Šibensko-kninske podružnice udruge Tomislav Čolak.
Prvi hrvatski redarstvenik tek je lani ostvario status ratne postrojbe, kazao je predsjednik krovne udruge Zdravko Lončar

5 godina nakon okupljanja prvih hrvatskih redarstvenika, hrvatska vojska i hrvatska policija ostvarile su jednu od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu – Olujom su oslobodili okupirano područje fantomske Krajine.
Glavni ravnatelj hrvatske policije Nikola Milina

Od nas se tražila i odlučnost i odvažnost i spremnost na žrtvu i hrabrost, ali i mudrost, kazao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. I u toj našoj generaciji sazdao se taj naš domoljubni okvir koji je bio odgovor na velikosrpsku agresiju koja će uslijediti, dodao je ministar

Okupljene je pozdravio kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić, a obratila im se i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica Vesna Bedeković.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.