Hrvatski radio

Radio Knin

Bogata Noć knjige u Kninu, stiže Jurica Pavičić

19.04.2022.

18:25

Autor: Radio Knin

Noć knjige

Noć knjige

Foto: scokaric / HRT

Narodna knjižnica Knin organizira bogat program u povodu manifestacije Noć knjige koja se tradicionalno održava 22. travnja. 

Obilježavanje će u Kninu početi u 10.45 sati u dvorani Studentskog doma Fra Lujo Marun predstavom za djecu Kate koju znate, u 18.00 sati najavljeno je otvaranje izložbe fotografija Fotokluba Knin koja će biti postavljena u prostorijama Knjižnice. Svoj književni opus s početkom u 19.00 sati predstavit će pisac, scenarist i kolumnist Jurica Pavičić, a književni susret vodit će novinar i pisac Dragan Gligora. Večer će završiti koncertom Aklee Neon u Klubu A3.

Noć knjige tradicionalno se obilježava 22. travnja, i to u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige, koji se od 1996. godine obilježava 22. travnja, na dan kada je Marko Marulić 1501. godine dovršio Juditu. Tema ovogodišnje, jedanaeste manifestacije je sloboda pa su organizatori pozvani da istraže knjigu kao prostor slobode.

U povodu Noći knjige nastavit će se maloprodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama diljem zemlje, a u knjižnicama će korisnici knjige moći vratiti bez naplate zakasnine.

Ljudi će opet pisati rukom, na bilo čemu, na zidovima, jer to je jedino gdje se može izreći gola činjenica a da uz nju ne bude laž, da ne bude kancelarija, nego identitet u jeziku, u moralu, u kreatorstvu. Najbolji lijek za um je književnost, citat je Vesne Parun koji su organizatori istaknuli na svojoj mrežnoj stranici, podsjećajući na stotu obljetnici rođenja ove hrvatske pjesnikinje.

Cilj manifestacije je ukazati na čaroliju stvaranja i radost čitanja knjiga te poticati kulturu čitanja kao civilizacijski doseg, istaknula je za naš program Ana Šimić Sunko iz Narodne knjižnice Knin:

Ana Šimić Sunko

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.