Hrvatski radio

Radio Knin

11:50 / 09.04.2015.

Autor: Nives Hladnić

Branitelji reagirali na svečnost otvorenja Veteranske bolnice

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kninski branitelji ministru Vargi zamjerili izostanak branitelja na svečanosti otkrivanja ploče, i to mjesec dana nakon što je ploča postavljena. Prenosimo u cijelosti priopćenje Koordinacije braniteljskih udruga Knina:

Koordinacija braniteljskih udruga hrvatskog kraljevskog grada Knina ovim putem obraća se hrvatskim braniteljima i hrvatskoj javnosti u svezi svečanog otvaranja veteranskog odjela bolnice u Kninu i neprimjernog ponašanja ministra zdravlja g. Varge.                                   

Ministar se na svečano otvaranje odjela nije sjetio pozvati hrvatske branitelje iako su mu puna usta hrvatskih branitelja i skrbi za njih. Je li se ministar možda plašio pitanja koja će mu uputiti hrvatski branitelji o svrsi veteranskog odjela.

Još je čudnije da na svečanom otvaranju nije bio ni ministar hrvatskih branitelja, iako je njegov prvi zadatak skrb o hrvatskim braniteljima.   Čudno je i samo svečano otvaranje, mjesec dana nakon što je bolnica i službeno postala veteranska i postavila ploču na pročelje zgrade, je li  svečano otvaranje samo radi fotografiranja i promocije ministra zdravlja i njegove navodne skrbi za hrvatske branitelje.

Ministar je izjavio da će „ na veteranskom odjelu hrvatski branitelji dobiti specifičnu zdravstvenu zaštitu za svoje potrebe „ te da je potrebno samo da se jave koordinatorici za hrvatske branitelje na mobitel.

Pitamo se je li ministar zna što radi i što govori, jer je već početkom ove godine izdao naputak svim hrvatskim bolnicama da imenuju koordinatore za hrvatske branitelje, pa mu ovom prilikom postavljamo pitanje koja je razlika između tzv. veteranskih bolnica u Zaboku i Kninu i ostalih bolnica u Hrvatskoj, jer sve imaju koordinatore za hrvatske branitelje.

Jesu li veteranske bolnice u Kninu i Zaboku samo predizborna laž kako bi se pokazalo da se ova Vlada brine o hrvatskim braniteljima i reakcija na prosvjede hrvatskih branitelja u Savskoj.

Da smo imali priliku pitali bi ministra je li zna da kninska bolnica, jedina u Hrvatskoj, nema CT uređaj koji košta 2,5 milijuna kuna i je li bi se možda odrekao svojih 2,5 milijuna kuna namijenjenih promidžbi kako bi se nabavio CT uređaj za kninsku bolnicu. 

Pitali bih ga i na osnovu kojih pokazatelja je napravio strategiju zdravstvene skrbi za hrvatske branitelje i tko je glavni za provođenje te strategije, jer ovako ispada da je to samo prebačeno na ravnatelje bolnica u Zaboku i Kninu. Pitali bih ga i je li zna za znanstveno-istraživački projekt Ministarstva branitelja „ Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji „ koji provode Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, i koji je pokazao da je od 1998. g. do danas umrlo preko 36.000 hrvatskih branitelja, prosječne životne dobi 50,9 godina, i to najviše od novotvorina ( tumora ), a zatim od infarkta , moždanog udara i sl., da je 2013. g. umrlo 2610 hrvatskih branitelja  a 2014. g. brojka je sigurno i veća.                          

Jesu li ovi hrvatski branitelji morali umrijeti da im je pružena „ specifična zdravstvena zaštita „ ????????? Je li na osnovu te studije napravio strategiju zdravstvene skrbi za hrvatske branitelje ? Ako jeste, teško će bolnice u Zaboku i Kninu sa svojom infrastrukturom moći pružiti tu specifičnu zdravstvenu zaštitu hrvatskim braniteljima kako ne bi umirali s prosječno 50,9 godina starosti, pogotovo jer hrvatski branitelji ne žive samo u Zaboku i Kninu.

 Pitali bi ministra što je učinio kako bi prezentirao svoju zdravstvenu skrb o hrvatskim braniteljima, na koji način da oni to ostvare, da li u Zaboku ili Kninu.  Za Knin je izjavio da će se tu liječiti hrvatski branitelji od „ Dubrovnika do sjeverozapadne Hrvatske „ samo nije pojasnio modalitete na koji način će to učiniti a pogotovo zašto bi i na koji način hrvatski branitelj iz Dubrovnika dolazio u Knin, kad i u dubrovačkoj bolnici ima koordinatora za hrvatske branitelje a vjerojatno može ostvariti i bolju zdravstvenu skrb nego u kninskoj bolnici. Mnogo nejasnoća je ostalo nakon svečanog otvaranja veteranskog odjela u kninskoj bolnici, možemo samo zaključiti da je kninska bolnica do 8. travnja, imala ploču i koordinatoricu za hrvatske branitelje a od danas ima i ministra koji je svečano otkrio ploču, ništa više a što bi bilo korisno za hrvatske branitelje.

Ovom prilikom pozivamo i ministra hrvatskih branitelja da se napokon pokrene u zdravstvenoj skrbi za hrvatske branitelje, jer već ranije navedeni znanstveno-istraživački projekt pokrenut je još u lipnju, 2012. g. a do dan danas Ministarstvo nije ponudilo nikakva rješenja za katastrofalne podatke o pobolu i smrtnosti hrvatskih branitelja, a svake godine nam obolijeva i umire sve veći broj hrvatskih branitelja, ne doživjevši ni 51 godinu života.   Zar su to zaslužili hrvatski branitelji koji su obranili i utemeljili ovu državu.

 PREDSJEDAVAJUĆI RADNOG PREDSJEDNIŠTVA KOORDINACIJE

 Tomislav Čolak

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.