Hrvatski radio

Radio Knin

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

25.10.2018.

16:05

Autor: Nives Hladnić

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Foto: - / -

U znak zahvalnosti za izraženu plemenitost i humanost za dobrovoljne darivateljice i darivatelje krvi u Uredu župana održan je svečani prijam. Za 100, 75, 50 i 35 puta darovanu krv uručene su im zahvalnice i zlatni znak priznanja.

Dobitnici Zahvala i zlatnog znaka priznanja za 100 puta darovanu krv su Trajče Tomelkov (CK Šibenik) i Dinko Cukrov (CK Vodice). Dragan Labor (CK Šibenik) i Matijan Jerković (CK Knin) dobitnici su Zahvalnice i srebrnog znaka priznanja za 75 puta darovanu krv. Sanja Radin Mačukat iz CK Vodice dobitnica je Zahvalnice i brončanog znaka priznanja za 35 puta darovanu krv. Zahvalnicu i brončani znak priznanja za 50 puta darovanu krv dobili su Aleksandar Babun, Marin Baus, Marin Barić, Mirko Kovačec i Neno Stegić iz CK Šibenik; Ivica Dunat, Željko Jankov i Bruno Krivanj iz CK Vodice te Stanko Nikolić i Jozef Pezić iz CK Knin.

Svečanom prijemu prisustvovali su zamjenici župana Nikola Blažević i Darija Puljić, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Paško Rakić, ravnateljica Društva Crvenog križa Šibensko-kninske županije gđa. Tonka Mikulandra, ravnateljice gradskih društava Crvenog križa Knina, Drniša i Vodica i gospodin Zdenko Zjačić, dugogodišnji predsjednik Kluba darivatelja krvi.

„Današnji dan od izuzetne je važnosti, jer obilježavanjem Dana darivanja krvi možemo potaknuti na razmišljanje svakog čovjeka da postane redoviti dobrovoljni i neplaćeni darivatelj, te na taj način doprinese spašavanju mnogih života“, rekao je zamjenik župana Nikola Blažević, te zahvalio svim članovima društva dobrovoljnih darivatelja krvi kao i svim pojedincima koji su humanim i plemenitim činom darivanja krvi spasili mnoge živote.

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj dan 1953. godine u Željezari Sisak održana je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Ove godine se obilježava i 140 godina nastanka Crvenog križa na tlu Republike Hrvatske te 25 godina samostalnog Nacionalnog društva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.