Hrvatski radio

Radio Knin

Dan državnosti - 25. obljetnica proglašenja neovisnosti Hrvatske

25.06.2017.

07:53

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska slavi Dan državnosti, u spomen na 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta, istaknuo je tom prigodom prvi predsjednik RH Franjo Tuđman, čiji je govor putem radija i televizije pratilo više milijuna građana.

 

Brijunska deklaracija

Uz posredovanje međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991.

Nakon isteka moratorija, Hrvatska je 8. listopada 1991. raskinula državno-pravne veze s ostalim republikama i postala slobodna, samostalna i neovisna država. No već u prvim danima samostalnosti suočava se s oružanom pobunom srpskih ekstremista i agresijom JNA u kojoj je okupirano više od četvrtine hrvatskog državnog teritorija.

Hrvatski narod ustao je u obranu Domovine i, trpeći teška razaranja i uz brojne žrtve, dočekao međunarodno priznanje 15. siječnja 1992.

Vojno-redarstvenim akcijama "Bljesak" i "Oluja" 1995. oslobođen je najveći dio okupiranog područja u zapadnoj Slavoniji, na Banovini i Kordunu, u Lici i sjevernoj Dalmaciji, a preostalo okupirano područje u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu mirno je reintegrirano u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske 1998.

Slijedila je obnova zemlje i proces njezina ulaska u euroatlantske integracije. Hrvatska je od 1. travnja 2009. punopravna članica NATO-a, a od 1. srpnja 2013. i Europske unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.