Hrvatski radio

Radio Knin

14:50 / 09.02.2017.

Autor: Dragan Gligora

Dan jedinstvenog europskog broja 112

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državna uprava za zaštitu i spašavanje 11. veljače obilježava Dan jedinstvenog broja za hitne službe 112, te ujedno 12 godina od osnivanja. Tim povodom danas je u područnim školama Promina i Golubić održana prezentacija broja 112, u sklopu Nacionalne edukacije djece iz područja zaštite i spašavanja.

Djeca su pozorno slušala i aktivno sudjelovala u prezentaciji, a ponešto su i naučila, kako se ponašati u potencijalno opasnim situacijama, i koji broj tada zvati.

Sve je to djecu poučila voditeljica Odjela za preventivu i planiranje u područnom uredu za zaštitu i spašavanje Šibenik, Danijela Erceg, koja ističe kako djeca ne samo što nauče puno toga iz ovih predavanja i prezentacija, već o tome kasnije podučavaju i roditelje.

Na prezentaciji je bio i pročelnik šibenskog ureda za zaštitu i spašavanje Milovan Kević, koji ističe kako je potrebno da djeca što prije zapamte broj 112, jer je on jedinstven za sve žurne službe.

Posebnu pozornost djeci su privukli članovi HGSS-a, Ante Ercegović i Tatjana Bračanov, koji su pokazali kako izgubljene osobe traži najbolji potražni pas u Hrvatskoj – Beta.

Na prezentaciji su sudjelovali i kninski vatrogasci sa svojim vozilom, koje je začas bilo puno znatiželjnih učenika. Sutra će sličan program pratiti djeca iz šibenske katoličke osnovne škole.