Hrvatski radio

Radio Knin

Dan narcisa, 21. ožujka 2015.

20.03.2015.

08:58

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan borbe protiv raka dojke obilježit će i Liga protiv raka grada Knina, na Trgu dr. Ante Starčevića od 9 do 12 sati.

21. ožujka 2015. devetnaesti put diljem zemlje obilježit će se Dan narcisa, dan posvećen prevenciji, ranom otkrivanju te svima oboljelima od raka dojke. Obilježavanje Dana narcisa jedna je od prilika da se opetovano naglasi potreba prevencije i njezine mogućnosti, jer ako se rak dojke na vrijeme otkrije, mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena, kako po pojavnosti tako i po smrtnosti od raka. Godišnje se u Gradu Zagrebu bilježi više od 500 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj više od 2.200. Prema podacima o smrtnosti, u Zagrebu od raka dojke godišnje umire više od 170 žena, a u RH više od 1.000 žena.

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ aktivno je uključen u provođenje aktivnosti vezanih  uz rano otkrivanje raka dojke na lokalnoj i na nacionalnoj razini, kroz dva Programa probira koji se međusobno nadopunjuju. Program preventivne mobilne mamografije, namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina te iznad 70. godine života. Grad Zagreb i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ prepoznali su veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je Program pokrenut 2004. godine, a u sklopu istog do danas je pregledano više od 39.000 žena. Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, započeo je 2006. godine namijenjen je ženama u dobi od 50 do 69 godina s područja Grada Zagreba. U tijeku je provođenje četvrtog ciklusa, u kojem će se ukupno pozvati oko 120.000 naših sugrađanki. Odaziv u prethodnima ciklusima bio je prosječno 60%.

Ciljevi navedenih programa su:

  • otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu;

  • dugoročno smanjenje mortaliteta od raka dojke;

  • stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.

Za potrebe provedbe Programa u Zavodu je otvorena i linija besplatnog telefona za sve dodatne informacije: 0800 200 166.

Obilježivanje Dana narcisa podsjetnik je za provođenje redovitih preventivnih aktivnosti (samopregleda, UZV dojki, mamografije te sudjelovanje u programima probira) kao i podizanje svijesti cjelokupne populacije uz krajnji cilj sprječavanja razvoja bolesti i unaprjeđenja zdravlja, kako svake pojedine osobe, tako i društva u cjelini. 

Autorica članka: Melita Jelavić, dr. med., specijalist epidemiolog, voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti, Služba za epidemiologiju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.