Hrvatski radio

Radio Knin

DIV Knin probija se na američko tržište

27.04.2017.

12:48

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kninska tvornica vijaka DIV, s više od 450 zaposlenih, čini okosnicu ovdašnjeg gospodarstva. Za ključnu tvrtku Zvonimirova grada prošla godina bila je posebno teška, no sada se otvaraju novi veliki poslovi: izvoz u SAD i mogući ulazak u Ikeu, kao i proširenje pogona bravarije.

Dalibor Marjanović, član uprave DIV-a, kaže kako su se jednostavno neka kretanja na svjetskom tržištu poklopila, kao što je rast vrijednosti dolara, tako da se DIV-u otvorio put prema američkom tržištu. Cjenovno smo prihvatljiviji, a i s novom američkom administracijom prednost su dobile europske zemlje u odnosu na Kinu, kaže Marijanović.

Ulaz u Ikeu je isto tako moguć, kaže Marijanović, a prednost DIV-a pred velikim kineskim tržištem, jesu visoki ekološki standardi koje ova kninska tvrtka ima.

U kninskom DIV-u već nekoliko godina postoji i pogon bravarije, koji će se uskoro proširivati. To je jedan dugoročan projekt, i ima bolju perspektivu od proizvodnje vijaka, kaže nam nositelj projekta Jakov Krvavica.

Proširenje pogona donosi i nova radna mjesta, no tek tu nastaju problemi, kaže Krvavica, jer teško je naći radnike i za postojeće pogone.

Kninska tvornica, koja zapošljava 450 radnika, ima stalno otvorene natječaje za zapošljavanje, ali u gradu i zemlji nezaposlenih, izgleda da je najteže naći one koji traže posao, iako je, kažu nam u DIV-u prosjek njihove plaće veći od pet tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 dana

Zamućenje vode

Čaša vode