Hrvatski radio

Radio Knin

11:55 / 04.09.2015.

Autor: Lidija Grubišić

Dječji odjel dobio transportni inkubator

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dječji odjel bolnice "Hrvatski ponos" Knin dobio je danas vrijednu donaciju-transportni inkubator za prijevoz životno ugrožene novorođenčadi u veće medicinske centre. Uređaj u vrijednosti 350 000 kuna donirao je Dom zdravlja Knin.

Riječ je o najsuvremenijem uređaju koja  ima  respirator, aspirator, te pulsni oksimetar te je kao takav u potpunosti  prilagođen za unutarbolnički i izvanbolnički transport vitalno ugroženih beba.

Vrijednu opremu uručili su danas voditeljici pedijatrije dr. Nadi Kljajić, ravnatelj Doma zdravlja Knin dr. Petar Čagalj, šibensko-kninski župan Goran Pauk i gradonačelnica Josipa Rimac.

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Petar Čagalj istaknuo je zadovoljstvo što je njegova ustanova mogla sudjelovati u unapređenju zdravstvene zaštite djece na ovom području i to će, dodaje, činiti i ubuduće.  Oprema je ,kaže,vrhunske kvalitete i najsuvremenije tehnologije.  

"Ovaj je uređaj od velikog značaja za naš odjel budući da osim što bebama  regulira temperaturu i vlažnost, omogućava i mehaničku plućnu ventilaciju", rekla je voditeljica pedijatrije dr. Nada Kljajić. Do sada je,naime, odjel imao sličan inkubator, no bez mehaničke ventilacije pa su liječnici ,primjerice do Zagreba, morali ručno, četiri sata  ventilirati novorođenče.

„Do kraja godine, zdravstvene ustanove na području županije očekuju i isporuku nove medicinske opreme koja će se financirati dijelom iz decentraliziranih županijskih sredstava, dijelom iz vlastitih sredstava zdravstvenih ustanova, a dijelom iz bespovratnih sredstava fondova Europske unije.“, najavio je župan Goran  Pauk.

Gradonačelnica Josipa Rimac je istaknula kako je ova donacija kninskog Doma zdravlja dokaz da nisu sve zdravstvene ustanove u vlasništvu jedinica lokalne ili regionalne samouprave u lošem financijskom stanju , već da posluju pozitivno.  „S obzirom da je Knin još uvijek prometno izoliran ovakav prijenosni inkubator od velikog je značaja za transport vitalno ugrožene novorođenčadi do Splita ili Zagreba“, kazala je gradonačelnica Rimac.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.