Hrvatski radio

Radio Knin

21:39 / 11.07.2017.

Autor: Nives Hladnić

Dva velika požara na kninskom području

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gorjelo je kod Šimpraga, prema Kistanjama i u Žagroviću. Požar u Žagroviću još je aktivan. Zračne snage povukle su se s požarišta jer po mraku ne mogu raditi, zemaljske snage požar će nadzirati tijekom noći. Osim vatre, mještanima problem stvara i dim.

Mladen Jelić, zapovjednik JVP Knin

U Žagroviću se zapalila gusta šuma uz prugu, na nekoliko mjesta u isto vrijeme, svjedoče mještani. 

Ministarstvo obrane izvijestilo je da su zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, angažirane i danas u gašenju više požara.

Na velikom požarištu Raškovići kod Knina  gdje se požar primaknuo do kuća, tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 gase požar, a aktivno je još nekoliko požarišta na koje su također pozvane zračne snage. Požar u blizini Pađena kod Knina na samom početku  uspio je ugasiti jedan Airtractor, te je odmah krenuo na novo požarište, Selce na otoku Braču.

 Prioritet i danas imaju ona požarišta koja ugrožavaju stambene objekte i naselja. 

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 48 požara (21 u Šibensko-kninskoj, 16 Splitsko-dalmatinskoj, po pet u Dubrovačko-neretvanskoj  i Zadarskoj te jedan u Ličko-senjskoj županiji).

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.