Hrvatski radio

Radio Knin

Energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe Knin

04.06.2019.

11:45

Autor: Nives Hladnić

Energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe Knin

Energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe Knin

Foto: - / -

Radovi bi trebali krenuti krajem godine, trajat će devet mjeseci, a rezultirat će uštedama energije i smanjenjem emisije CO2 za oko 70%. Zamijenit će se fasadni zatvori, vanjska ovojnica cijelog objekta i sanirati dva krova. Vrijednost projekta je nešto više od 4 milijuna kuna.

Ova javna ustanova socijalne skrbi osnovana 1974. godine. Danas skrbi o 72-oje korisnika i ima 28 zaposlenih, podsjetila je ravnateljica Ljubica Bagarić. Projekt energetske obnove, Dom za starije i nemoćne osobe Knin prijavio je u suradnji sa županijom i županijskom Razvojnom agencijom.

Vrijednost projekta je 4 milijuna i 50 tisuća kuna, od čega je oko milijun i 700 tisuća bespovratnih sredstava. Još jedan primjer kako Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku na bolje, istaknuo je župan Goran Pauk, navodeći da je u zadnja dva poziva energetske obnove javnih zgrada u zemlji, osigurano 1,7 milijardi kuna iz Europskih fondova.

Projekt će zbog sufinanciranja Europskog fonda, Dom i županiju koštati oko 2 milijuna i 300 tisuća kuna. Viša savjetnica županijske Razvojne agencije Ana Matas objasnila je kako bi se i taj iznos mogao smanjiti za 35 posto, raspišu li se natječaji resornog Ministarstva. Sredstva će Dom osigurati kreditom HBOR-a s kamatom od 0,1% i rokom otplate 14 godina, s počekom od godine dana.

Dom se sastoji od tri međusobno povezana objekta, površine 2100 kvadrata, ukupne površine grijanja oko 4 i pol tisuće kvadrata, objasnio je projektant August Majer, navodeći da projekt podrazumijeva zamjenu fasadnih zatvora, povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice cijelog objekta te toplinsku izolaciju i potpunu sanaciju dva krova. 

Nakon obnove energetska kategorija objekta promijenit će se iz razreda D u razred A. Očekuje se oko 70 posto ušteda energije, konkretno – godišnja ušteda od oko 210 tisuća kwh, odnosno smanjenje emisije CO2 za 98 tisuća kilograma.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.