Hrvatski radio

Radio Knin

Europski dan bez poginulih u prometu

18.09.2018.

14:25

Autor: Nives Hladnić

Europski dan bez poginulih u prometu

Europski dan bez poginulih u prometu

Foto: - / -

Sutra, 19. rujna će se provesti projekt EDWARD – Europski dan bez poginulih u prometu. U svih 30 država članica Europske mreže prometne policije, policija će provoditi pojačane preventivno-represivne mjere.


U Šibensko-kninskoj županiji od početka godine u prometu je smrtno stradalo 8 osoba, a 80 je bilo teško ozlijeđeno.

Kako bi se povećala svjesnost prema odgovornom i sigurnom ponašanju u prometu, prije dvije godine (2016.g) na europskoj razini je pokrenut projekt EDWARD – Europski dan bez poginulih u prometu na europskim cestama.

Projekt EDWARD podržava svih 30 država članica Europske mreže prometne policije, uz velik broj poznatih organizacija i inicijativa, a cilj projekta je svakogodišnja promocija Dana bez poginulih u prometu i ujedno dostizanje dugoročnog cilja smanjivanja i održavanja niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih u prometu na cestama u svijetu, a ujedno i senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stava, posebno u odnosu na rizike s kojima se suočavaju i o rizicima kojima izlažu ostale sudionike u prometu.

U sklopu provođenja ovog projekta na sam Europski dan bez poginulih u prometu će i na našem području biti provedene pojačane preventivno-represivne aktivnosti kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu, smanjio broj prekršaja i postigao cilj ovog projekta, dan bez poginulih osoba u prometu.
Na našem području je u prvih osam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama 8 osoba smrtno stradalo, a 80 je bilo teško ozlijeđeno. Na EDWARD dan 2017.g. na našem području zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom, a utvrđeno je ukupno 78 prekršaja, od kojih 2 zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 20 zbog nepropisne brzine, 34 zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, 4 zbog korištenja mobitela tijekom vožnje, 2 zbog vožnje bez zaštitne kacige i 16 ostalih prekršaja.

Poštovani vozači, pri vožnji poštujte prometne propise kroz ograničenja brzine, ne upravljajte vozilom ako ste pod utjecajem alkohola ili droga, koristite sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, tijekom vožnje ne koristite mobitele!

Samo odgovorno ponašanje je garant sigurnosti u prometu, poručuje policija.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.