Hrvatski radio

Radio Knin

Festival multikulturalnosti u OŠ Kistanje

17.04.2019.

14:58

Autor: Dragan Gligora

Festival multikulturalnosti u OŠ Kistanje

Festival multikulturalnosti u OŠ Kistanje

Foto: - / -

U kistanjskoj osnovnoj školi održava se od početka tjedna projekt „Festival multikulturalnosti- razvojem interkulturnih kompetencija do umijeća komuniciranja“. Osim domaćina u projektu sudjeluju učenici i učitelji iz osnovnih škola Dežanovca i Laslova.

Svim ovim sredinama zajednička je multietičnost i multikulturalnost, pa se na različitim radionicama i susretima nastojalo pokazati kako djeca, usprkos brojnim razlikama, mogu uspješno zajednički raditi, stvarati i komunicirati.

Festival multikulturanosti u Kistanjama pokazao je kako djeca različitih krajeva, tradicija i nacionalnosti mogu zajedno surađivati, uz to se dobro zabaviti, a ponešto i naučiti, što nam je potvrdila i voditeljica projekta Barbara Dadić Eđed: 

Jedna od najaktivnijih sudionica Festivala multikulturalnosti je učiteljica iz Osnovne škole Kistanje Jelena Bulat, koja ističe kako u sklopu ovog susreta učitelji i učenici brojnim i različitim aktivnostima želi postići jedan važan cilj:"Djecu potičemo da se međusobno upoznaju, da uvažavaju svoju kulturu, vjeru i običaje, i da ih prezentiraju drugim učenicama."

Učenici priznaju da su u početku bili malo nepovjerljivi jedni prema drugima, ali su ubrzo našli zajednički jezik i stekli nova prijateljstva i saznanja. 

Ravnateljica Sanja Marasović Stručić kaže kako kistanjska osnovna škola broji gotovo 200 učenika; među njima je 40 pripadnika srpske nacionalne manjine, ali u školi nikada nije bilo nikakvih međunacionalnih problema:

Festival multikulturalnosti završava 3. lipnja u Laslovu, kada će sudionici na posebnoj svečanosti pokazati sve što su naučili u sklopu projekta koji je trajao godinu i pol dana, a u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.