Hrvatski radio

Radio Knin

FINA upozorava na lažne elektroničke poruke

15.12.2017.

14:31

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poruka, pod nazivom "Elektronička obavijest o pokretanju ovršnog postupka", nije kreirana i poslana iz sustava Financijske agencije. FINA poziva primatelje ove i sličnih poruka da ih ne otvaraju niti po njima postupaju.

Objavu FINA-e prenosimo u cijelosti:

Obavještavamo javnost da elektronička poruka pod nazivom "Elektronička obavijest o pokretanju ovršnog postupka", koja je u proteklih nekoliko sati odaslana s različitih adresa elektroničke pošte, nije kreirana i poslana iz sustava Financijske agencije, već se radi o poruci nepoznatog porijekla koja sadrži netočne podatke. Ovim putem pozivamo sve primatelje ove i sličnih poruka da ih ne otvaraju niti po njima postupaju.

Financijska agencija šalje obavijesti o ovrsi isključivo sukladno zakonskom propisu, putem pružatelja poštanskih usluga. Prema potrebi, Fina kontaktira primatelje te dostavlja određene podatke i putem elektroničke pošte, međutim, ističemo da je sva službena Finina korespodencija elektroničkom poštom moguća isključivo s internet domene fina.hr.

Navedena poruka i njoj slične spadaju u malicioznu phishing kampanju, a poruke su lažnog sadržaja i konstruirane od javno dostupnih podataka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.