Hrvatski radio

Radio Knin

Grad Knin protiv Zakona o vodnim uslugama

15.02.2022.

18:00

Autor: Radio Knin

Zakon o vodnim uslugama

Zakon o vodnim uslugama

Foto: scokaric / HRT

Gradonačelnici Knina i Svete Nedelje Marijo Ćaćić i Dario Zurovec te župan šibensko-kninski Marko Jelić u Kninu su održali konferenciju za medije na kojoj su najavili nastavak pravne borbe protiv Vladine Uredbe o uslužnim područjima, prema kojoj se lokalna vodoopskrbna poduzeća pripajaju većim središtima. Provedbom ovih uredbi rast će cijene vode u sredinama s nižim prosječnim neto dohocima, a neće se postići ciljano logično i funkcionalno spajanje vodoopskrbnih sustava, istaknuto je na konferenciji.

Cijena vode će se povećati, a jedinice lokalne samouprave dužne su svoja poduzeća bez naknade ustupiti budućem isporučitelju vodnih usluga, u kninskom slučaju, šibenskom Vodovodu. Nepromišljena centralizacija, poput spajanja Kijeva i Civljana sinjskoj vodovodnoj mreži, dodatno će ugroziti kvalitetu usluge, a javlja se i sumnja da bi ovakav zakon mogao voditi prema privatizaciji vodoopskrbe, čemu su se na konferenciji za medije lokalni čelnici odlučno usprotivili:

Gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić

Jedna od nelogičnosti odnosi se i na broj zaposlenih koji, prema Zakonu o vodnim uslugama, u trenutku spajanja ne bi smio biti viši od broja zaposlenih 2018. godine, objašnjava kninski gradonačelnik:

Gradonačelnik Marijo Ćaćić

Cijela Hrvatska u sličnom je problemu, na konferenciji je istaknuo gradonačelnik Dario Zurovec, a Sveta Nedelja već je imala loše iskustvo s Vodoopskrbom i odvodnjom Grada Zagreba:

Gradonačelnik Dario Zurovec

Sada je jasno zašto se prije deset godina infrastruktura s jedinica lokalne samouprave prenosila na komunalna poduzeća, zaključuje župan šibensko-kninski Marko Jelić te poručuje da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti u borbi protiv ovakvog zakona:

Župan šibensko-kninski Marko Jelić

Prošle godine Grad Knin pokrenuo je ocjenu sukladnosti Zakona o vodnim uslugama s Ustavom i zakonima, a od Ustavnog suda očekuju privremenu mjeru obustave primjene njegovih odredaba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.