Hrvatski radio

Radio Knin

Gradska kasa u plusu, 5 od 8 HDZ-ovih vijećnika podržalo proračun

29.05.2018.

20:34

Autor: Nives Hladnić

Gradska kasa u plusu, 5 od 8 HDZ-ovih vijećnika podržalo proračun

Gradska kasa u plusu, 5 od 8 HDZ-ovih vijećnika podržalo proračun

Foto: - / -

Grad je u 2017. ostvario značajne pozitivne rezultate poslovanja. Višak je 6.828.368,77 kn. Nakon podmirenja prenesenih manjkova, ostalo je 1.341.310,77 kn koje se prenose u ovogodišnji proračun. Suprotno naputku stranke, vijećnici HDZ-a glasali su po savjesti.

Nakon što su većinom glasova ili jednoglasno prihvatili 10 točaka dnevnog reda koje su se odnosile na izvješća o radu i financijska izvješća gradskih ustanova, kninski gradski vijećnici i članovi Gradske uprave ozbiljno su raspravili izvršenje proračuna te njegove izmjene i dopune. Manje kao političari, više kao ljudi koje su Kninjani izabrali da im osiguraju bolju budućnost.

I zato ni vijećnici oporbenog HDZ-a nisu glasali po preporuci vodstva gradskog ogranka stranke. Predsjednik Kluba HDZ-a Marinko Tokmakčija pozvao ih je da glasaju po savjesti uz poruke: "S ovim gradom se ne smijemo šaliti. Moramo se pobrinuti za grad. Spašavamo grad od smrti."

"Ubacite u 10. brzinu, treba nam svojevrsna vlada jedinstva, vlada spasa. Stavimo ego sa strane, pokušajmo spasiti nešto što opasno klizi prema dnu", kazao je Tokmakčija.

HDZ-ov Robert Marić podnio je amandman na rebalans proračuna, 111.000 kuna za nabavu sedam specijalnih kreveta za odjel produženog liječenja u OVB "Hrvatski ponos". Skrenuo je pozornost na loše vođenje te medicinske ustanove navodeći kako je u 6 mjeseci stvorila 6 milijuna kuna duga. Dnevna bolnica je neopremljena, ideja Regionalnog respiratornog centra je zaustavljena. Iz Upravnog vijeća izbačena su dva stručna člana. Sve to dovelo je to ponovnog aktualiziranja spajanja bolnica u Kninu i Šibeniku, kazao je Marić.

HDZ-ov Nenad Tisaj podnio je amandman, 23.000 kuna za obnovu stolarije na Lovačkom domu na Dinari. Upozorio je kako se čini da Dinara postaje nova ruta migrantima, pa bi obnovljeni Dom mogao poslužiti i graničnim kontrolama. A, svakako, i kao vrijedan dio turističke infrastrukture. 

Odlukom Odbora za financije i proračun, oba amandmana su prihvaćena. 

Prije glasanja za proračun, gradonačelnik Marko Jelić vijećnike je podsjetio da sve pada u vodu ne usvoji li se rebalans. Projekti se neće moći prijaviti i realizirati, kazao je i poručio: "Grad ispred svega!"

Vijećnica MOST-a Marija Čurić propitkivala je članove Gradske uprave o rashodovnim stavkama, između ostaloga, za budući Poduzetnički centar u Preparandiji, za kupnju Kninjanke, o troškovima i uređenju Sportsko-rekreacijskog centra, a u točki vijećničkih pitanja tražila je nove informacije o pročistaču i puštanju u probni rad. 

Gradonačelnik Marko Jelić kazao je da Hrvatske vode još nisu odgovorile na upit koji im je poslan nakon što je vijećnica Čurić ovo isto pitanje postavila u medijima. Podsjetio je kako Grad Knin nije nadležan za ovaj problem. Ugovor za pročistač sklopljen je između Hrvatskih voda i izvođača radova. 

Sjednica Gradskog vijeća trajala je skoro četiri i pol sata. Sve točke Dnevnog reda, njih 21, usvojene su.

Predstavljeni su i ovogodišnji dobitnici priznanja Grada Knina. 

Mr. sc. Siniša Krajač dobitnik je Nagrade Grada Knina za izniman doprinos  na poboljšanju, osiguranju uvjeta i razvoja kninskog sporta. 

Marijan Jerković dobitnik je Plakete Grada Knina za 78 puta darovanu krv i osobit doprinos dobrovoljnom darivanju krvi.

Jovanka Trišić dobitnica je Nagrade Grada Knina za izniman doprinos u radu s djecom i mladima s teškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom.

Mario Preden dobitnik je Nagrade Grada Knina za uspjehe u radu s mladim osobama osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te u promicanju znanja i obrazovanja.

Nikola Zoričić dobitnik je Nagrade Grada Knina za izniman doprinos kninskom sportu kroz djelovanje u NK Dinara Knin te za uspjehe postignute u kreiranju kninskih interijera.

Ivica Šimić dobitnik je Plakete Grada Knina za značajan doprinos kninskoj umjetnosti kroz suvremeno promišljanje i interakciju društva i kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.